26.11.11, 16:17
w tamtym roku wiosną próbowałam ukorzeniać z obciętych tak czy siak pędów ale tylko "Annabelle' dała się namówić, pozostałe były chyba zanadto schechłane przez zimę. I tak sobie myślę, czy nie naciąć pędów już teraz i przechować na dole lodówki do wiosny a potem- ciach do ziemi... Jakieś uwagi?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: hortensje 26.11.11, 16:54
      Podobno najlepiej ciąć i ukorzeniać niezdrewniałe pędy w lipcu - sierpniu. Podstawową trudność stanowi utrzymanie odpowiedniej wilgotności, żeby nie było ani za sucho, ani za mokro. Ale ukorzeniają się łatwo.
    • leloop Re: hortensje 26.11.11, 17:04
      ja wsadzam do słoika z woda i wsadzam do ziemi jak już maja sporo korzeni, 95% udanych realizacji. tylko pędy, które nie miały kwiatów.
      • lellapolella Re: hortensje 26.11.11, 17:27
        w lecie podstawową trudnością jest dla mnie to, że one kwitną;)
        a spróbuję chyba i dam znać, co wyszło.
        • horpyna4 Re: hortensje 26.11.11, 21:19
          Hortensja ogrodowa kwitnie na pędach ubiegłorocznych. Więc jeżeli jakiś pęd po zimie mocno skrócisz, to nie będzie na nim kwiatów, tylko "samo zielone". Czyli warto świadomie skrócić te pędy, na których są słabsze (np. lekko podmarznięte) pączki i przeznaczyć to, co z nich wybije, na sadzonki.
          • lellapolella Re: hortensje 26.11.11, 21:25
            Horpyno, ogrodowych zaniechałam już jakiś czas temu, to są bukietowe i drzewiaste, dlatego obcięcie ich TERAZ wydaje się mieć wiele sensu.
            • dorkasz1 Re: hortensje 27.11.11, 09:18
              U mnie zdecydowanie lepiej przechowują się w ziemi. Na dole lodówki albo mi wysychają albo pleśnieją. Można do doniczki włożyć i zakopać razem z doniczką. Wierzch zabezpieczyć tak jak róże czyli kopczyk i stroisz.
              • lellapolella Re: hortensje 27.11.11, 11:36
                wiesz, Dorkasz, u mnie w lodówce to tylko dziada i baby brakuje, więc ja się tak wcale nie palę, żeby tam jeszcze patyki wkładać;) ale w ogrodzie zimą jest naprawdę mokro... myślę, jak to rozwiązać a póki co, listopad się nagle zrobił i pada więc mogę tylko myśleć.
                • dorkasz1 Re: hortensje 27.11.11, 14:16
                  Zamiast ziemią wypełnij piaskiem dużą donicę albo dziurawe wiadro.
                  • lellapolella Re: hortensje 27.11.11, 16:28
                    no i nie wytrzymałam, patyki zostały rzucone;) powiązane w pęczki, oznaczone i zakopane w foliaku, bo w sumie tam jest najmniej mokro
                    dołożyłam jeszcze bzy czarne:variegata i aurea oraz kalinę "Roseum'
                    zastanawiam się, czy słonecznik wierzbolistny by się nie chciał tak rozmnożyć... rok temu zlikwidowałam wielką kępę a zanim ten nowy się rozrośnie, to trochę czasu minie
                    • horpyna4 Re: hortensje 27.11.11, 18:26
                      Słonecznik wierzbolistny bardzo szybko się rozrasta, nie warto z nim cudować. Najlepiej go rozmnażać wiosną przez podział.
                      • leloop Re: hortensje 27.11.11, 19:41
                        a cóż to za babadziwo ten słonecznik ? nie znam ...
                        • horpyna4 Re: hortensje 27.11.11, 19:50
                          Bylina kwitnąca jesienią, ale ozdobna nie z kwiatów, tylko z oryginalnego (nieco egzotycznego) pokroju przed kwitnieniem. Bardzo łatwa w uprawie.
                        • yoma Re: hortensje 28.11.11, 15:22
                          I teraz mi mówią, że mają, nie wytrzymam...
                          • leloop Re: hortensje 28.11.11, 15:50
                            no widzisz, jak przypadkowo wychodzi szydło z worka ?
                            szydło, worek żadnych skojarzeń ? bo się zaczynam bać ... ;P
                            • yoma Re: hortensje 28.11.11, 16:04
                              Szydło z worka, kot w worku, nie odwracać kotu ogona.... hmmmm....
                              • leloop Re: hortensje 28.11.11, 17:23
                                kot wiadomo, prezes ;)
                                • lellapolella Re: hortensje 29.11.11, 15:22
                                  prezes -Ty czy prezes-Prezes? Bo jeśli o Alika idzie, to zszedł nieborak:(
                                  • leloop Re: hortensje 29.11.11, 19:22
                                    wychodzi na to, ze ten i Ten ;) o Aliku wiem :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka