Forum Dom Dom
ZMIEŃ
      2002

2002

(18 wyników)
    • Mam sprzeczne informacji dotyczące rewaloryzacji ulgi w 2002. Jedno źródło mówi o zamrożeniu wszystkich limitów, z drugiej strony w Rzeczpospolitej pisze że będzie ulga zwiększona. Ale do dnia dzisiejszego jej nie podano. Ale bałagan. Pzdr.
    • Zwracam sie do tych, ktorzy kupili mieszkanie w roku 2001 (najczesciej pod koniec, listopad-grudzien) a pierwszych wydatkow zwiazanych z wykonczeniem mieszkania dokonali w roku 2002. Z uwagi na zmiane ustawy o podatku doch. od osob fizycznych juz pod koniec 2001 r. rozgorzaly dyskusje na temat mozliwosci odliczania wspomnianych wydatkow w ramach ulgi budowlanej. Jedne us staly na stanowisku, ze bedzie mozna, traktujac ulge budowlana jako calosc (a wiec ulge na zakup i wykonczenie ...
    • Własnie wróciłem z zagranicy i nie miałem dostepu do polskich mediów. Czy podawany był juz limit dużej ulgi budowlanej na 2002 rok ? Zawsze podawali w listopadzie. Pzdr.
    • Witam, Mam maly dylemat i licze na fachową Waszą porade. Do Kasy Mieszkaniowej wplacam na budowe domu juz cztery lata. 1. Nie wiem jak dlugo jeszcze moge wplacac do Kasy (nie jest mi znana gorna granica). 2.Czy po likwidacji wkladu i przyznaniu kredytu za 2, 3 lata bede mogl skorzystac z ulgi budowlanej na zasadach jakie obowiazuja obecnie? Z gory dziekuje za porady i podpowiedzi. Pozdrawiam Waldek S.
    • Czy mogę odliczyć za rok 2002 fakturę za wykończenie mieszkania wystawioną 13 grudnia z terminem płatności na 13 stycznia? Czy dopiero za rok 2003?
    • Witam ! Na początku grudnia 2002 przemeldowałem się z żoną do naszego nowego mieszkania. Pytanie brzmi. W którym urzędzie skarbowym mamy się rozliczać ? W tym przypisanym do nowego miejsca zamieszkania czy do poprzedniego ??? Czy trzeba wypełniać jakieś dodatkowe papiery dla US w związku z przemeldowaniem się ??? pozdrawiam Zielony osiedle-floriana.w.interia.pl/
    • wlasnie sie okazalao, ze dowiedzialem sie, ze nie bede mogl dalej korzystac z ulgi nawet jesli odrosnie na nowych zasadach i sie zastanawiam czy: zalozmy ze w 2001 kupilem mieszkanie (zacząlem wplacac do developera) i na podstawie faktur zaliczkowych na ok 50% kwoty zwrocilem sie w listopadzie do mojegu US o zaniechanie zaliczek na pod. dochodowy. Otrzymalem decyzje pozytywna. Czy teraz moge zrezygnowac z tego odliczenia i napisac kwit do US mowiac, ze nie bede odliczal i zwroce ...
    • Chciałabym wziąć kredyt hipoteczny. Proszę o rade w jakim banku i w jakiej walucie, słyszałam że warto wziąć w EURO, ale teraz w tym "bojowym "okresie,to nie wiem czy się opłaca.....
    • Zawarłam w zeszłym roku umowę z developerem o wybudowanie domu bez podłóg i białego montażu. Teraz w US mówią, że nie mogę odliczać wykończenia, bo to jest ulga z innego tytułu. Ktoś tak miał ? Można to jednak wywalczyć ? Jaka podstawa prawna ? M.
    • Czy ktoś wie coś o spółdzielni SAM 81? Zamierzam kupić u nich mieszkanie, więc jestem ciekaw, czy są tam jakieś niepodzianki, kruczki, aferki...
    • teraz wynosi on 0% ,ale podobno ma sie to zmienić ,czy ktoś wie od kiedy i ile % ma on wynosić?
    • Ojejku, właśnie przeczytałam w innym poście że można odpisać od podatku wydatki na fundusz remontowy i mam pytanie do wszystkich mądrych osób które "siedzą" w temacie. Najpierw jednak opiszę sytuację. W roku 2002 opłacaliśmy czynsz za mieszkanie własnościowe za pomocą stałego zlecenia zapłaty w banku. Ponieważ na zleceniu napisaliśmy "czynsz", spółdzielnia wpisywała to na poczet czynszu (to oczywiste) ALE po roku okazało się że źle płaciliśmy bo mamy dużą nadpłatę za czynsz i dużą ...
    • Sytuacja wygląda tak: w 1998 zaczęłam oszczędzać w Kasie Mieszkaniowej i wpłaty odliczałam sobie systemtycznie w rocznych zeznaniach. Oszczędzałam tak prawie 50 miesięcy, do X 2002 i w XII 2002 oszczędności wpłaciłam do spółdzielni jako wkład budowlany. Tenże wkład też sobie odliczyłam, jako kontynuację dużej ulgi. Pani w US zakwestionowała prawo do tego odliczenia twierdząc, że wpłaty dokonałam po 2001 roku, czyli mi się nic nie należy. Przyznała wprawdzie, że mój tok myślenia (o...
    • Wiatm, Czuję się cholernie oszukany przez to cholerne panstwo. Wszyscy wiemy, ze z 31.12.2001 duza ulga budowalan na starych zasadach miala wygasna (tak tez sie stalo). Wiele osob (w tym i ja) kupowalo nowe mieszkania, aby jeszcze na ta ulge sie "zalapac". Moje mieszkanie, ktore w duzej mierze zfinansowalem kredytem (i to w euro, teraz bym zastrzelil kolesia z banku, ktory byl 100% pewien ze max kurs eur/pln bedzie 4 PLN), kupilem w grudniu (faktura zakupowa wystawiona w grudniu)....
    • Jestem na etapie kuchni (co widać po postach) : ), na dnaich planujemy zakup lodówki, zastanawiamy się nad Boschem albo Whirpoolem, do 1,8 m wysokości, taki standard na górze lodówka na dole zamrażanie itp. Czy ktoś już z tym eksperymentował : ), a może inna firma, ewentualnie czego- jakiego modelu absolutnie nie?? Proszę poradźcie, bo niestety jestem trochę zielona i nie wiem na co zwracać uwagę. Pozdr
    • Mam pytanie.Fachowiec podłączył nam w kuchni nową instalację gazową na rurkach miedzianych. Połączył te rurki za pomocą tzw lutu miekkiego tzn.stopionej cyny.Inny fachowiec przyszedł i powiedział że jest to źle zrobione bo powinny być łączone za pomocą lutu twardego. Czy faktycznie jest to źle zrobione, czy coś nam groźi?
    • jak zwykle obiecanki cacanki a jak przyjdzie do realizacji to nie ma nikogo
    • Właśnie w tym roku ożeniłem się. Wiem że nie mogę więc za ten rok rozliczyć się w US wspólnie z żoną. Mieszkamy w mieszkaniu na które umowę najmu od gminy ma żona. Chcemy kupić jeszcze w tym roku materiały na remont tego mieszkania. Żona zarabia mało jako nauczycielka, więc jeżeli będą na nią faktury to napewno mielibyśmy niewielki zwrot podatku. Jak myślicie czy ja mogę wziąść faktury na remont tego mieszkania - jestem tam zameldowany, ale prawo do lokalu ma żona? W tym przypadku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się