2002

(19 wyników)
  • Witam i prosze o pomoc w nastepujacej sprawie: zarzadca (administrator) dokonal indywidualnych rozliczen kosztow i wniesionych zaliczek za rok 2002. Kosztami tymi zostali rozliczeni tylko wlasciciele lokali mieszkalnych i czesciowo 3 lokale uzytkowe. Wlasciciele garazow (31 samodzielne i wyodrebnione lokale) nie zostali objeci tym rozliczeniem. Moim zdaniem jest to niezgodne z art. 12 ust.2 ustawy o wlasnosci lokali. Jak moge wyegzekwowac od zarzadcy prawidlowego i zgodnego z pr...
  • Czy ktoś byłby taki uprzejmy i zamieścił treść tego wyroku. Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
  • zarząd wspólnoty zawarł w marcu 2002 umowę z zarządcą na czas nieokreślony; w umowie zawarto stawkę obowiązującą na dany rok; w następnych latach nie podpisano żadnych aneksów ani nowych umów; czy zarządca ma podstawy do pobierania wynagrodzenia w takiej sytuacji? czy zarząd łamie prawo podpisując mu czek na wynagrodzenie?
  • Moje mieszkanie wykupilam przed laty, uzytkowanie wieczyste, teraz chcialabym wykupic piwnice. Jakiego rzedu to koszt /ulgi/ i jakie formalnosci trzeba zalatwic, oprucz zgody mieszkancow?
  • Nasza wspolnota na nasze nieszczęście posiada zarząd tzw. deweloperski. 1.Zarządca wszelkie pisma również te powiadamiające o zebraniach wkłada wprost do skrzynek pocztowych. Czy jest to właściwa forma powiadamiania właścicieli o zebraniach? 2.Czy zarząd może wydać pieniądze z funduszu remontowego nie na podstawie uchwały tylko wniosku (tak jest zapisane w protokole z zebrania?. Pieniądze te wydano na zieleń wokół bloku oraz na komuter dla zarządcy. 3. W planie gospodarczym na ...
  • Proszę mnie skorygować, jeśli moje rozumowanie jest błędne: Jako członek Wspólnoty wpłacam zaliczkę na eksploatację (fundusz bieżący) i wpłacam na fundusz remontowy na konta Wspólnoty Mieszkaniowej. Wspólnota Mieszkaniowa (Zarząd) podpisuje umowę o administrowanie z firmą zewnętrzną i na podstawie tej Umowy płaci wynagrodzenie firmie administrującej. Żadna inna umowa podpisana pomiędzy właścicielem lokalu a administratorem jest nieważna. Administrator nie powinien mieć także bezpo...
  • Gminna administracja powiedziała mi, że oni muszą organizować przetargi na wszystkie roboty, ponieważ udział gminy we wspólnocie wynosi ponad 50%. Czy to prawda, bo słyszałam, że nie? Czy jest jakaś podstawa prawna? Z góry dziękuję za odpowiedź. Majka
  • w naszej wspólnocie odbyło się zebranie zwołane przez zarząd dotyczące długu jaki wspólnota ma wobec wodociągów.Okazało się że administrator od 2002 rozliczał wodę według tylko jemu znanemu sposobowi.Właściciele otrzymywali zwroty za wodę.Na corocznych zebraniach nie było mowy o zadłużeniu wobec wodociągów.Teraz mamy 9.tyś długu który trzeba zapłacić.Co można zrobić z administratorem /wypowiedzenie umowy/.
  • W uchwale 7 sędziów Sąd Najwyższy orzekł, że tylko osoba uprawniona do złożenia wniosku o wpis w księdze wieczystej może wystąpić do sądu o usunięcie niezgodności między treścią zapisu a stanem prawnym nieruchomości (III CZP 106/05). Uchwała zapadła dla wyjaśnienia wątpliwości prawnej przedstawionej przez Rzecznika Praw Obywatelskich. W praktyce uchwała SN ma takie znaczenie, że nie wystarczy, jak przyjmowało się najczęściej dotychczas, wykazanie interesu prawnego w dokonaniu zmia...
  • Witam! Czy macie Państwo przemyślną uchwałę na wyłączenie balkonów z części wspólnych nieruchomości? Jeżeli tak proszę o załączenie jej treści. pozdrawiam BDJ
  • Jesteśmy wspólnotą która w tym roku odłączyła się od spółdzielni mieszkaniowej. Dostaliśmy od niej rozliczenie i wszystkie dokumenty. Problem pozostał gdyż jak mamy rozliczać VAT teraz? Nie prowadzimy żadnej działalności gospodarczej, nie wynajmujemy żadnej ściany na reklamę, żadnego lokalu. US odpowiedział, że jeśli spółdzielnia mieszkaniowa administrowała nas jako wspólnotę to my obecnie zarządzając się samodzielnie powinniśmy nadal składać deklarację VAT - 7. Nadmieniam, że pos...
  • Administrator(zarządca) gdy administruje wspolnotą mieszkalną wystawia fakturę ze stawką VAT zw. gdy administruje nieruchomoscią komercyjną z lokalami uzytkowymi wystawia fakturę z VAT 22% a co w przypadku gdy wspolnota sklada sie z np. 15 lokali mieszkalnych i 3 lokali uzytkowych
  • czy słusznie zarządca rozliczył rok 2002 do listopada, tłumacząc się tym że grudniową faktury płacił w styczniu, nasze wpłaty za XII jednak wykazal, większości w rozliczeniu wyszła nadpłata, towarzystwo zadowolone, to chyba jakaś paranoja,rok to rok.
  • Wspolnota podjela uchwale w 2003 r, ze cala nadwyzka finansowa z 2002r zostaje przeznaczona na fundusz remontowy. I tutaj pokazal sie problem. Wedlug "ksiegowych z papierami" kwot przypadajacych na poszczegolnych wlascicieli (kazdy ma okreslony udzial w nadwyzce) nie mozna odliczyc od podatku z tytulu ulgi remontowej za 2003, gdyz pieniadze wplacone zostaly w 2002r. Wedlug nich rozwiazanie jest nastepujace: kazdemu z wlascicieli zwrocic przypadajaca na niego nadwyzke, a ten ja wpl...
  • Witam W okresie gwarancji zgłosiłem do dewelopera wadę materiałów wykończeniowych budynku. Deweloper przyjął to do wiadomości i powiedział że wykona naprawy. Niestety przeciągał on to i po 3 latach odpisał, że zarówno gwarancja jak i rękojmia się zakończyła po upływie 3 lat i nie możemy już od nich żądać naprawy. Moje pytanie: Czy samo zgłoszenie pisemne wady deweloperowi wstrzymuje bieg gwarancji jak i rękojmi? Czy dopiero pozew sądowy wstrzymuje ich bieg?
  • Trochę wyroków dotyczących odpowiedzialności za szkody Art. 415. Kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia. ( kodeks cywilny ) Art. 471. Dłużnik obowiązany jest do naprawienia szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania, chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi. ( kodeks cywilny ) 2004.06.02 wyrok SN IV CK 400/03 Wspólnota 2004/14/55 ...
  • Zarzadca wspólnotami jest podatnikiem podatku VAT. Jaka stawka VAT obowiazuje przy zarzadzaniu wspólnotami mieszkaniowymi a jaka przy zarzadzaniu wspólnotą lokali użytkowych? czy istnieje jakas różnica w podatku VAT?
  • Witajcie Może ktoś z forumowiczów występował do sądu o wydanie zgody zastępczej przez sąd na uchwale we wspólnocie małej? Proszę o podpowiedź jak napisać pozew. Pozdrawiam asia07
  • Jestem właścicielką mieszkania, do którego przynależy pomieszczenie na strychu.Chciałam się zapytać ile płaci się czynszu? Czy powierzchnię liczy się po podłodze, czy inaczej? Powierzchni liczonej po podłodze jest ok.30 metrów kwadratowych, natomiast liczonej według zasad, że pełny m2 liczy się dopiero powyżej 2.20m jest ok.14m2. Czekam na wiadomość. Dziękuje i Pozdrawiam Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się