2002

(30 wyników)
  • Witam Witam! Chciałabym dowiedzieć się jednego. W maju urodzę pierwsze dziecko, ale w myśl nowych przepisów nie będę zakwalifikowana do zasiłku rodzinnego ponieważ w 2002 roku naszą rodzinę stanowiłam tylko ja i mój mąż i choć zarabialiśmy minimalną pensję to przekroczy to magiczną liczbę 504 zł netto. Czy z po urodzeniu dziecka i powiększeniu się rodziny do 3 osób (termin na maj 2004) nic nam się nie należy, choć nadal zarabiamy minimalnie i teraz dzieląc dochód na 3 należałyby...
  • Witam! Czy zasiłek porodowy z MOPSu nalezy sie kazdej matce,bez wzgledu na dochody i stan cywilny??? Bardzo prosze o odpowiedz i z gory dziekuje...
  • Witajcie, Proszę o pomoc ! W od marca do października zeszłego roku byłam na urlopie wychowawczym i pobierałam dodatek wychowawczy + rodzinne ( liczyły się dochody za 2002 rok) Od listopada wróciłam do pracy, nie mam już dodatku wychowawczego (po powrocie do pracy nie przysługuje) ale pobieram rodzinne 43 zł ( do końca okresu rozl. czyli sierpnia). Ze względu na synka chciałabym jednak wróćić na wychowawczy. w związku z tym mam pytanie: Czy powinnam w OPS złożyć nowe dokumenty i czy...
  • jesli urodze w marcu dziecko to dochody z ktorego roku beda brane pod uwage jesli chodzi o zasilek rodzinny, o starnie sie o pieniedzy na wychowawczym itp. rzeczy...
  • Witam, przepraszam, jeżeli na pytania, które chcę zadać, istnieją juz odpowiedzi na tym forum, ale mój bąbel nie pozwala mi na długie siedzenie przy komputerze, więc nie bardzo mam czas, aby szukać... Jestem nauczycielem, a w karcie nauczyciela znalazłam, że mój urlop wychowawczy musi skończyć się w dniu poprzedzającym rozpoczęcie roku szkolnego. Chcę pójść na wychowawczy od 02. stycznia 2005. To oznacza, że nie będę mogła wykorzystać przysługujących mi 3 lat urlopu, tylko około 2...
  • W sierpniu urodziłam córeczke-obecnie jestem na macierzynskim, a od stycznia chciałabym pójsc na urlop wychowawczy. Jaki musi byc dochód na 1 członka rodziny aby dostac płatny wychowawczy?? No i za jaki rok bede musiała przedstawic dochody? Za 2002 (bo cos słyszałam o 2 latach wstecz) czy tez za 2004??? Bede wdzieczna za odpowiedzi.Pozdrawiam.
  • Ja juz nic nie rozumiem, kazdy mi mowi co innego i wszedzie jest co innego napisane. Ogolnie to chcialabym sie zorientowac czy przysluguje mi jakis zasilek. Sytuacja jest nastepujaca: jestem niezamezna, aktualnie na urlopie wychowaczym, dochody (dopoki pracowalam) troche powyzej sredniej krajowej. Jedni mowia, ze nalezy sie od pomocy spolecznej i tylko jesli dochod nie przekracza piecset ilestam pln na glowe (przeciez ja teraz mam dochod zero!), ze najpierw mi kaza wystapic o alim...
  • Zawarliśmy związek małżeński w 2003 r.,w lipcu 2004 urodziło się nam dziecko. Mam z żoną problem o uzuyskanie w/w świadczeń z tego względu,że dochód za 2002 o kilkadziesiąt złotych przekroczył 504 netto.Natomiast dochód w 2003 już był dużo poniżej tej normy. Byłem w jednym z Urzędów Skarobowych i Pan mi powiedział,że w indywidualnych przypadkach można przedłożyć dochody z 2003, w drugimm- Pani powołała się na ustawę- tylko 2002. Z kolei na grupie widziałem 2 ciekawe posty,Oto one:...
  • A ja znowu pisze tutaj, bo na Was dziewczyny zawsze mozna liczyc :) Powiedzcie mi, czy po zlozeniu pita w US trzeba przechowywac pity-11 z weyliczeniem? i jezeli tak przez jak dlugo? Sek w tym, ze na mojej 11, w wyniku pomylenia kartek, powpisywalam sobie wszystkie kwoty na 1 z trzech innych.. no i zrobilam to dlugopisem :( Nie bedzie problemow w razie jakby co, czy lepiej postarac sie o duplikat?
  • 1 lipca rozpoczynam urlop wychowawczy (12 miesięcy) i chciałabym starać się z tego tytułu o zasiłek rodzinny oraz wychowawczy. Wiem, że należy wykazać dochód za rok 2002, ale wtedy pracowałam i dochód na członka rodziny przekroczył wymagane 506zł, więc nie kwalifikowałam się do przyznania zasiłku. Dałam już sobie spokój, ale czytając niektóre posty na forum spotkałam się z pojęciem „dochód utracony” - niestety niewiele z tego rozumiem i nie wiem, czy mogę zastosować go...
  • Witajcie. Mam pytanie apropo zbyt późno wpłacanych składek do OFE. Otóż pracuję od 2002r. Wtedy tez podpisałam umowę z jakimś OFE, z tym, że żadne papiery od nich do mnie nie dotarły. W 2005r wysłałam zapytanie do ZUS co robią z moimi składkami- w odpowiedzi wysłali pismo, że zostanę wylosowana. Podpisałam więc umowę z innym OFE i moje składki miały być przekazane. Okazało się, bo sprawdziłam to teraz, że niektóre składki (np. za 2002, 2003 rok) zostały przekazane dopiero teraz- ...
  • Witam wszystkich rodziców. Chciałabym poruszyć temat urlopu wychowawczego, ponieważ jestem oczekującą mamą - dzieciątko ma urodzić się planowo w połowie stycznia 2005 roku. Po urlopie macierzyńskim planowałam skorzystać z urlopu wychowawczego, jednak jak dowiedziałam się jak przepisy traktują młodych rodziców, to az włos jeży mi się na głowie. Okazało się, że nie przysługuje mi, żadna kwota podczas urlopu wychowawczego (oczywiście oprócz ubezpieczenia), ponieważ przedstawiając z...
  • Dziewczyny, Potrzebuję waszej pomocy.Moja koleżankadopytuje się odnośnie nowych zasiłków,które ewentualnie jej mogą prztsługiwac od maja i wszędzie co innego.Ja niestety w tym się zupełnie nie orientuję,więc liczę na Was. Agata pracowała od 01,06,2002do 31,08,2002 na pełny etat,potem będąc w ciąży pobierała zasiłek chorobowy z ZUS-u-od 07,08,2002-03,03,2003,w marcu urodziła dziecko.Z uwagi na to,że firma tak umowe spisała nie przysługiwał jej macierzyński,ani wychowawczy.W kwietni...
  • Krótkie pytanie, bo już się zaczynam gubić..... Skoro mój dochód z 2002 roku jest dochodem utaconym, to z urzędu skarbowego bierze się tylko zaświadczenie o zarobkach męża w tym czasie ? Może ktoś mi jeszcze łaskawie napisze, jakie konkretnie dokumenty trzeba złożyć, żeby dostać ten zasiłek i nie latać 15 razy.... Będę wdzięczna !
  • Czy jest jeszcze coś takiego jak zasiłek wychowawczy, czy po 1 maja 2004 został zlikwidowany???????
  • Jestem na wychowawczym od 3 miesięcy ale dopiero teraz zaczęłam się starać o zasiłek o ile będzie mi przysługiwał. Wiem że potrzebne sa dochody męża i moje (chociaz moje traktuje sie jako utracone).Pani w MOPS powiedziała żebym przedstawiła dochody męża za 2002r. i tak mnie to troche dziwi bo mąż w 2004r, miał nizsze dochody niż w 2002r. XCzy mają prawo brać dochody tylko z 2002r. jeśli na przełomie tego czasu zmieniły sie na naszą niekorzyść. Bardzo prosze o pomoc.
  • Na urlopie wychowawczym jestem od listopada. W tej chwili przysługuje mi zasiłek wychowawczy gdyż do obliczania sumy dochodów w rodzinie nie brano pod uwage moich zarobków za 2001 rok tylko mojego małżonka. Jak będzie według nowych zasad? W 2002 roku pracowałam a teraz dalej bede na urlopie wychowawczy i nie mam żadnych dochodów. Pozdrawiam Agnieszka
  • Emamy pomóżcie! Jestem samotną przyszła mamą- dzidzia urodzi sie za miesiąc. Czy mam prawo do jakiegokolwiek zasiłku z tytułu urodzenia dziecka przy dochodach z 2002 roku ok. 600 zł/osobę? (tak wynika z moich obliczeń) i czy warto w ogóle składac dokumenty do Urzedu Gminy w takiej sytuacji?
  • Dziewczyny, czy w obecnej chwili coś się nam należy z ZUS-u? Jakiś zasiłek porodowy? Bo jak urodziłam pierwsze dziecko to wtedy było zero:((((((( dzięki zuzu1000 + synek + orzeszek
  • chodzi mi o udzielenie porady o urlop wychowawczy . Czy przy takich zarobkach jak przejdę na wychowawczy bedzie mi sie należała jakaś kasa . Ja zarabiam 960 zł mój mąż 1400-1500zł czy przy takich zarobkach dostane jakąś kase na urlopie wychowawczym??? Wyjaśnijcie jak to się liczy jak przejdę na wychowawczy to moje dochody też będą brane pod uwagę do naliczania zasiłku wychowawczego?? Poradzcie proszę ! A jeszcze jedno czy będąc na zwolnieniu lekarskim moge złożyć podanie o urlop ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się