piaski

(70 wyników)
  • chciałabym prosić o pomoc w takiej kwestii...mam 20 arową działkę, jeszcze nie zgospodarowaną,...stoi na niej tylko dom,...a chciałabym już coś w tym roku wysiać..chodzi mi głównie o kwiaty, ale co mi urośnie na pichu i glinie...są to tereny leśne...nawieźliśmy trochę torfu, ale mało...czym nawieźć ( jakim nawozem - naturalnym>>>???) i kiedy...i jakie kwiaty, rośliny będę mogła wysiać w taką glebę. bardzo proszę o radę
  • piasek(10)

Gdzie zamówić piasek do ogrodu, muszę przemieszać z ziemią. Do kogo dzwonić? (Kraków)
  • Co posiać na piasku: chcę posiać rośliny na zielony nawóz. Więc może to być łubin zółty, czy niebieski?
  • Czy mozna uzyc morskiego piasku jako domieszki do ziemi ogrodowej/doniczkowej? Nie chce mi sie kupowac duzego wora piachu, bo potrzeba mi niewiele ale nie jestem pewna, czy sol w nim zawarta nie zaszkodzi roslinom. Wyplukalam go pare razy, ale jednak....
  • W tym roku udało mi się wyhodować trochę warzyw, w tym nadmiarową marchewkę i buraczki. Pójdą do bieżącego spożycia i do słoików (buraczki). Ale zaczęłam się zastanawiać - jak warzywa przechowywać choć 2-3 mce, w stanie nieprzerobionym i niezamrożonym, mieszkając w bloku? Jeśli uda mi się ten temat opanować, to w przyszłym roku chcę w warzywniku mieć warzyw trochę więcej: pełną włoszczyznę, buraki, paprykę, pomidory itp. Po takie warzywa jak mogę mieć sama, prawie za darmo, ustawiają się na...
  • mam przy domu dość spory kawałek ziemi,niestety jest tam tylko bardzo zaniedbany trawnik i śliczniutki żółty piaseczek nie ma ani grama żyznej gleby.Co w związku z tym można tam umieścić oprócz placu zabaw dla mojej córki.Muszę nadmienić że jest to strona południowa więc od świtu do wieczora jest tam słońce.Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o zakładanie ogrodu i o wybór roślin jedynie tylko kaktusy przychodzą mi do głowy.Jeśli ma ktoś jakieś pomysły to bardzo proszę o poradę.
  • Poradzcie proszę jakie posadzić krzewy, aby odgrodzić się od brzykiego miejsca? Do obsazdenia miejsce pod trzema starymi, wysokimi sosnami, ziemia - piasek, długość oko. 6 m, strona zachód. Chciałabym, aby były wysokie, gęste, szybko rosnące i nie lubiane przez mszyce. Proszę o jakieś pomysły :)
  • Witam, Moja ciotka ma kota, który uwielbia robić kupy w jej ukochanych rabatkach. Rodzaj kwiatów bez znaczenia (były już różne), żadna kocimiętka. Nic przyjemnego, jak podczas pielenie wsadza się palec w kocią qpę. Jak ją "odstarszyć" z tego właśnie miejsca, aby się załatwiała kawałek dalej? Pozdrawiam,
  • Juz kilka razy, w roznych porach roku, probowalam wyhodowac pelargonie ze [b]szczepek[/b], i nigdy mi sie to nie udalo. Kiedy wstawie szczepki do sloiczka, to lodyzki z czasem gnija, ale korzonkow nie wypuszczaja... Kiedys na wiosne dostalam szczepki, ktore zgodnie z rada wstawilam do ziemi w doniczce, a nad tym dalam plastikowa ochrone z diurkami na powietrze. Szczepki zwiedly i nie przyjely sie ...
  • Jak w temacie. Wysiałam zebrane w zeszłym roku nasiona, nie liczyłam za bardzo na to, że wzejdą, ale wzeszły. Niestety wkoło nich jest coraz większy kożuch pleśni... Da się to jakoś uratować? Dodam, że siewki są jeszcze bardzo malutkie - dopiero co pojawiły się pierwsze listki.
  • Kupiłam kawałek działki od czego zacząć zagospodarowanie. Działka ma 6 arów, jest w kształcie prostokąta, ziemia nie najlepsza, dużo piasku. Chcę żeby to była działka rekreacyjno-warzywna, mam małe dzieci(może znajdzie się kawałek na plac zabaw). Może jakieś drzewka.
  • Czy ma ktos pomysł, co zrobić z mrówkami, które wychodzą spod kostki brukowej? wszędzie mam kupki piasku wysypane przez mrówki i nie wiem co z tym począć. Boję sie, że za chwilę kostka sie zapadnie. Zatrzęsienie mrówek mam tez na wszystkich rabatach i trawniku.
  • mam pytanie nie dotyczace roślin ani drzew itp...ale skąd brac piasek do piaskownicy mojego dziecka, która to ma być w naszym ogródku działkowym..bo ja nie mam zielonego pojęcia..
  • W moim ogródku jest ziemia klasy 6, wybitnie piaszczysta. Pod roślinki trochę posypałam lepszej ziemi, ale nie za dużo i nie wszędzie. W tej chwili u mnie kwitną krokusy, zaczynają nieśmiało kwitnąć narcyzy , a tulipany wypuszczają listki. Poza tym mam roczne i półroczne maliny posadzone gł. w piasku i nienawożone oraz w podobnym stanie truskawki. I jeszcze więdnący rododendron. I teraz pytanie: czy coś z tego powinnam już teraz nawozić i czym?
  • rozmawialismy tu wczesna wiosna o gliniastej ziemi. Nabylam wtedy wieksza ilosc piasku i radzilam sie czy grzadki gliniaste ze hej! zasilic piaskiem. Zrobilam to, wysypalam po 3 wiadra piasku na kazda grzadke i przekopalam. Dzis przekopalam znowu pierwsza z tych grzadek, po pomidorach. Ludzie, jak sie dobrze kopalo! Ziemia juz7 nie jest taka ciezka, pomysl z piaskiem byl znakomity. Nie pamietam kto mi to poradzil, wiec dziekuje Doradcy, ktokolwiek to jest. Przy kopaniu natrafialam...
  • chcę wynieść kilka roślin doniczkowych do ogródka. Rozmyślam o zabezpieczeniu ich przed ślimakami. Może tak: doniczki na cegłach, te na folii posypanej piaskiem? Ale wolałabym w razie suszy, żeby doniczka stała na ziemi bezpośrednio, więc może tak: folia z dziurami na doniczki, na niej piasek? A jeśli spadnie deszcz ulewny i piasek zmyje? No szkoda mi roślin, Phalenopsis przeżyje jak go przed wyjazdem nawilżę, ale gardenia miała już w tym roku szok bez wody i musiałam ją mocno prz...
  • wiem, ze byla juz o tym mowa, ale wrzuciwszy do wyszukiwarki haslo, niczego nie znalazlam. Wiec pozwalam sobie jeszcze raz.... No wiec mam bardzo gliniasta ziemie w ogrodzie, pod trawnikiem tez. Dzisiaj grabilam ostatnie liscie, a ze padalo rano, to zostawialam na trawnbiku paskudne, gliniaste slady. Mowilismy o tym tutaj, ze moge trawnik podsypac piaskiem. I tu wlasnie moje pytanie: zrobic to teraz, czy na wiosne? Czy po prostu posypac troche piasku i czekac az go deszcz "wplucze...
  • Witajcie. Może już był kiedyś taki temat ale nie mogę odnalężć. Zakładam ogród córceczęść górna działki jest bardzo piaszczysta. Rośnie już tam kilka sosen jałowiec brzozy i co jeszcze......? pozdrawiam krysta
  • Dosc czesto na tym forum spotykam sie z zaleceniem/rada, zeby w celu poprawienia gliniastej gleby dodac piasku. Jako niedoswiadczony ogrodnik przyjmowalam to jako dosc oczywiste a przede wszystkim skuteczne. Zdziwilam sie bardzo, kiedy buszujac po amerykanskich stronach i forach ogrodniczych spotkalam sie z ostrzezeniem, zeby pod zadnym warunkiem nie dodawac piasku do gliny bo otrzymamy efekt odwrotny; utwardzimy glebe i zrobimy ja jeszcze mniej przenikalna dla wody. Tutejsi ogrodn...
  • Drenaż(13)

Rośliny kupione, góra kompostu przyjedzie dziś, jestem, a w zasadzie byłam, gotowa do sadzenia moich roślin cieniolubnych. Wczoraj przekopaliśmy z mężem rabatę i, niestety, jest gorzej, niż sądziłam. Glina gliną pogania, a na niej stojąca woda. Częściowo winna jest pogoda (mokry sezon) oraz moje nie działające prawidłowo rynny, które w czasie deszczu urządzają mi wodospad wprost na rzeczoną rabatę (rynny będą czyszczone w przyszłym tygodniu). Jednakże nawet w czasie sezonu suchego na tej raba...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się