Dodaj do ulubionych

... chapeau bas!

15.02.14, 23:57
... jak to wytłumaczyć?

Jak się zachować i jakiego przestrzegać klucza?

https://ocdn.eu/images/pulscms/OTU7MDMsMmU0LDAsMSwx/37e05fc9138c7ac97daef9f69e573aa8.jpg
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQb3QMTSf2pjhL-EW0VeJOqTq034fTJycdxIYPHJyzCg7qRANV8
https://ocdn.eu/images/pulscms/MzI7MDMsMmU0LDAsMSwx/3127aa06432a031d4a5521b42b47fe06.jpg
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR5PSCICTK__P7WbCI34k00n2ig9Gjw2Ivt0h8PfPgADVeJJlPspA
Obserwuj wątek
    • beata_ A konkretnie, o co Ci chodzi? 16.02.14, 00:59
      Co chcesz tłumaczyć i dlaczego?
      Same zdjęcia nic nie mówią...
      • nm.buba011 Re: A konkretnie, o co Ci chodzi? 16.02.14, 01:09
        beata_ napisała:

> Co chcesz tłumaczyć i dlaczego?
        > Same zdjęcia nic nie mówią...

- zasygnalizowałem kwestie, wątpliwości, uzupełniłem fotkami i zadałem pytania.

Kto parzy i... widzi, ten wie o co chodzi.

A większość, choćbym się rozpisał, skwituje, że znowu się buba czępia i wystąpi do Ciebie o zabanowanie.
        • matylda1001 Re: A konkretnie, o co Ci chodzi? 16.02.14, 01:49
          smile Wykreowałeś się na męczennika? Chyba nie o czapki Ci chodzi?
          • ach_dama_byc_z_kanady Re: A konkretnie, o co Ci chodzi? 16.02.14, 02:31
            glowe mu przegrzalo od wlasnej czapki wink

Minnie
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: A konkretnie, o co Ci chodzi? 16.02.14, 02:37
              zlituje sie nad toba Buba. czapke powinno sie zdjac gdy wieszaja na szyi medale
              i gratuluja.
              I gdy gra narodowy antem.

Minnie
        • beata_ Re: A konkretnie, o co Ci chodzi? 16.02.14, 02:37
          nm.buba011 napisał:

> - zasygnalizowałem kwestie, wątpliwości, uzupełniłem fotkami i zadałem pytania.

Masz "kwestie" i wątpliwości?
          Hmmm... A wygląda jakbyś ich nie miał, tylko że one są tabu - tylko dla wtajemniczonych [czyt. Buba]
          Mógłbyś je jednak jakoś dostępniej przedstawić maluczkim, żeby mogli się ustosunkować i też je ewentualnie mieć?

> Kto parzy i... widzi, ten wie o co chodzi.

No patrzę, widzę i nie wiem o co chodzi - ułomna chyba jakaś jestem... Tylko ja?

> A większość, choćbym się rozpisał, skwituje, że znowu się buba czępia i wystąpi
          > do Ciebie o zabanowanie.

Rozpisz się (na temat) i zobaczymy... czego się czepiasz i czy słusznie smile

Wystąpienia "większości" i tak nie mają znaczenia, bo nie mogę Cię zabanować, choćbym nawet chciała się ugiąć - brak możliwości technicznych...

ps
          Czy pewien jesteś użycia "chapeau bas" w tym wypadku?
          Bo mam wrażenie (może niesłuszne), że znów używasz określenia, którego znaczenia nie rozumiesz...
    • nick_ze_hej Re: ... chapeau bas! 16.02.14, 07:32
      . jak to wytłumaczyć?

Ależ to bardzo prost bubciuwink)
      Fot.1 - dekoracja "kwiatowa" - nie grają hymnu - panie są w czapkach,
      fot. 2 - po dekoracji medalami panie pozują do foto, dwie już czapki włożyły, Justyna jeszcze nie,
      fot. 3 - dekoracja medalami, grają hymn - panie z odkrytymi głowami,
      fot.4 - po dekoracji medalami i zejściu z podium zawodnicy pozują do wspólnego zdjęcia, czapki już włożyli z powrotem na głowy.
    • kol.3 Re: ... chapeau bas! 16.02.14, 08:05
      Pytanie - czy kobiety zdejmują czapki przy graniu hymnu. Wg mnie nie.
      To panowie zdejmują nakrycia głowy wchodząc do pomieszczeń, przy hymnie.
      • nick_ze_hej Re: ... chapeau bas! 16.02.14, 08:33
        Myślę, że to przejaw unifikacji zachowań sportowców niezależnie od płci. W końcu stroje, jako reprezentacja, też mają takie same. Taki gender sportowywink
        • tymoteusz.a Re: ... chapeau bas! 16.02.14, 09:33
          W czasie grania hymnu:
          - mężczyźni stoją w "postawie zasadniczej" i zdejmują nakrycia głowy,
          - wojskowi (i chyba inne służby mundurowe) występujący indywidualnie przyjmują postawę zasadniczą i salutują,
          - wojskowi (i chyba inne służby mundurowe) w zwartych grupach wykonują komendy przełożonych,
          - kobiety przyjmują postawę zasadniczą - nie muszą zdejmować nakryć głowy

Sportowcy-mężczyźni w czasie grania hymnu zachowują się jak cywile.

Tyle pamiętam z tego co uczono mnie na lekcjach wychowawczych w szkole średniej w I połowie lat 60-ych i w wojsku po szkole średniej. Bodajże w latach 70-ych w wojsku była książeczka pt. Ceremoniał wojskowy. Tam było dużo na temat zachowania się w różnych sytuacjach.

Buba! wybacz Justynie jakieś niewielkie niedociągnięcie w tej sytuacji. Ważne, że dla Polski zdobyła złoto i to w jakich warunkach!
          • aga-kosa Re: ... chapeau bas! 16.02.14, 09:46
            CZAPKI Z GŁÓW PRZED TYMI PANIAMI - bo bardzo na to zasługują. smile aga
            Ich radość jest naturalna. Czapek one nie muszą zdejmować. Każda kobieta wie jak zimą jej włosy wyglądają pod kapeluszem a co mówić pod wełniana czapką.
            Dlatego jeszcze raz CZAPKI Z GŁÓW. smile aga
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: ... chapeau bas! 17.02.14, 01:32

Kanada nie zdjela, US zdjela. ale oni chyba nie mieli czapek w skladzie uniformu.

Wytlumaczenie - ta czapka, okazuje sie, jest czescia oficjalnego stroju Kanady,
        na wzor munduru wojskowego, wiec sie jej zdejmuje ani do dekoracji medalem
        ani do hymnu.
        W innym przypadku ( nie czesc stroju) nalezy zdjac.

Podejrzewam jednak, ze niektorzy po prostu nie maja pojecia co i jak i kiedy,
        sprawa ta czasem traktowana jest dowolnie?

Minnie

Milczenie to tekst, który niezwykle łatwo jest błędnie zinterpretować.
        Julian Tuwim

Ach_Dama_Byc...aka Minniemouse...aka Venus22
    • akson_ka Chapeau bas! 16.02.14, 10:20
      Buba zwyczajnie nie wie, co znaczy "chapeau bas" i kiedy się tego używa.
      Nie pierwszy raz nie rozumie znaczenia używanych słów i wyrażeń.
      • nm.buba011 Re: Chapeau bas! 16.02.14, 10:43
        akson_ka napisała:

> Buba zwyczajnie nie wie,

- to stwierdzenie, w stosunku do buby nie jest specjalnie odkrywcze.

> co znaczy "chapeau bas" i kiedy się tego używa.
        > Nie pierwszy raz nie rozumie znaczenia używanych słów i wyrażeń.

- masz okazję bubę pouczyć.
        Zauważ, że buba użył jedynie pojęcia, analogicznie obraz Pasikowskiego - "Psy", gdzie nawet nie występują te sympatyczne czworonogi.

Trudne przed Tobą zadanie?
        • roseanne Re: Chapeau bas! 16.02.14, 16:54
          pouczenie
          uzyte zawolanie to wyraz uznania, uklon

a nie zdejmij copke ze lba cwoku
          • kordula22 Re: Chapeau bas! 16.02.14, 17:33
            Obecnie, we Francji, bardzo rzadko uzywa sie pelnego zwrotu chapeau bas .
            Mowi sie ( i pisze) samo chapeau czyli szacunek ( pot. szacun)
            Co do nakrycia glowy, to zdejmowanie go NIE obowiazuje kobiet, za wyjatkiem siadania do obiadu. To tez w przypadku mistrzyn sportu, podczas odgrywania hymnu panstwowego powinny pozostac w nakryciu glowy.
            • iwoniaw Re: Chapeau bas! 16.02.14, 20:30
              "nie obowiązuje" nie jest jednoznaczne z wyrażeniem "obowiązuje zakaz".

Kolejny wątek Buby podpadający pod netykietę - same fotki, brak pytania/tezy, wyzywanie dopytujących o cel wątku dyskutantów. Moderacjo, gdzieś jest?
              • aga-kosa Re: Chapeau bas! 17.02.14, 09:12
                Buba demonstrując fotki mistrzyń sportu i podpisując "Chapeau bas" napisał wszystko.
                Zrozumiałam, że czapki z głów to myśmy powinni zdjąć przed tymi mistrzyniami, niczym żołnierze napoleońscy przed swoim zwycięskim wodzem.
                aga
              • ach_dama_byc_z_kanady Re: Chapeau bas! 17.02.14, 11:09
                iwoniaw napisała:
                Kolejny wątek Buby podpadający pod netykietę - same fotki, brak pytania/tezy, wyzywanie dopytujących o cel wątku dyskutantów. Moderacjo, gdzieś jest?

No jednak nie, Netykiety nie zlamal - watek nie jest pusty, nie ma samych zdjec.
                Pytania/tezy pod fotkami sa, trzeba sie tylko ich z trudem domyslac.
                zdjac wiec nie moge.

a gdzie i kogo Buba wyzywa??

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka