nm.buba011 15.02.14, 23:57 ... jak to wytłumaczyć? Jak się zachować i jakiego przestrzegać klucza? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata_ A konkretnie, o co Ci chodzi? 16.02.14, 00:59 Co chcesz tłumaczyć i dlaczego? Same zdjęcia nic nie mówią... Odpowiedz Link
nm.buba011 Re: A konkretnie, o co Ci chodzi? 16.02.14, 01:09 beata_ napisała: > Co chcesz tłumaczyć i dlaczego? > Same zdjęcia nic nie mówią... - zasygnalizowałem kwestie, wątpliwości, uzupełniłem fotkami i zadałem pytania. Kto parzy i... widzi, ten wie o co chodzi. A większość, choćbym się rozpisał, skwituje, że znowu się buba czępia i wystąpi do Ciebie o zabanowanie. Odpowiedz Link
matylda1001 Re: A konkretnie, o co Ci chodzi? 16.02.14, 01:49 Wykreowałeś się na męczennika? Chyba nie o czapki Ci chodzi? Odpowiedz Link
ach_dama_byc_z_kanady Re: A konkretnie, o co Ci chodzi? 16.02.14, 02:31 glowe mu przegrzalo od wlasnej czapki Minnie Odpowiedz Link
ach_dama_byc_z_kanady Re: A konkretnie, o co Ci chodzi? 16.02.14, 02:37 zlituje sie nad toba Buba. czapke powinno sie zdjac gdy wieszaja na szyi medale i gratuluja. I gdy gra narodowy antem. Minnie Odpowiedz Link
beata_ Re: A konkretnie, o co Ci chodzi? 16.02.14, 02:37 nm.buba011 napisał: > - zasygnalizowałem kwestie, wątpliwości, uzupełniłem fotkami i zadałem pytania. Masz "kwestie" i wątpliwości? Hmmm... A wygląda jakbyś ich nie miał, tylko że one są tabu - tylko dla wtajemniczonych [czyt. Buba] Mógłbyś je jednak jakoś dostępniej przedstawić maluczkim, żeby mogli się ustosunkować i też je ewentualnie mieć? > Kto parzy i... widzi, ten wie o co chodzi. No patrzę, widzę i nie wiem o co chodzi - ułomna chyba jakaś jestem... Tylko ja? > A większość, choćbym się rozpisał, skwituje, że znowu się buba czępia i wystąpi > do Ciebie o zabanowanie. Rozpisz się (na temat) i zobaczymy... czego się czepiasz i czy słusznie Wystąpienia "większości" i tak nie mają znaczenia, bo nie mogę Cię zabanować, choćbym nawet chciała się ugiąć - brak możliwości technicznych... ps Czy pewien jesteś użycia "chapeau bas" w tym wypadku? Bo mam wrażenie (może niesłuszne), że znów używasz określenia, którego znaczenia nie rozumiesz... Odpowiedz Link
nick_ze_hej Re: ... chapeau bas! 16.02.14, 07:32 . jak to wytłumaczyć? Ależ to bardzo prost bubciu) Fot.1 - dekoracja "kwiatowa" - nie grają hymnu - panie są w czapkach, fot. 2 - po dekoracji medalami panie pozują do foto, dwie już czapki włożyły, Justyna jeszcze nie, fot. 3 - dekoracja medalami, grają hymn - panie z odkrytymi głowami, fot.4 - po dekoracji medalami i zejściu z podium zawodnicy pozują do wspólnego zdjęcia, czapki już włożyli z powrotem na głowy. Odpowiedz Link
kol.3 Re: ... chapeau bas! 16.02.14, 08:05 Pytanie - czy kobiety zdejmują czapki przy graniu hymnu. Wg mnie nie. To panowie zdejmują nakrycia głowy wchodząc do pomieszczeń, przy hymnie. Odpowiedz Link
nick_ze_hej Re: ... chapeau bas! 16.02.14, 08:33 Myślę, że to przejaw unifikacji zachowań sportowców niezależnie od płci. W końcu stroje, jako reprezentacja, też mają takie same. Taki gender sportowy Odpowiedz Link
tymoteusz.a Re: ... chapeau bas! 16.02.14, 09:33 W czasie grania hymnu: - mężczyźni stoją w "postawie zasadniczej" i zdejmują nakrycia głowy, - wojskowi (i chyba inne służby mundurowe) występujący indywidualnie przyjmują postawę zasadniczą i salutują, - wojskowi (i chyba inne służby mundurowe) w zwartych grupach wykonują komendy przełożonych, - kobiety przyjmują postawę zasadniczą - nie muszą zdejmować nakryć głowy Sportowcy-mężczyźni w czasie grania hymnu zachowują się jak cywile. Tyle pamiętam z tego co uczono mnie na lekcjach wychowawczych w szkole średniej w I połowie lat 60-ych i w wojsku po szkole średniej. Bodajże w latach 70-ych w wojsku była książeczka pt. Ceremoniał wojskowy. Tam było dużo na temat zachowania się w różnych sytuacjach. Buba! wybacz Justynie jakieś niewielkie niedociągnięcie w tej sytuacji. Ważne, że dla Polski zdobyła złoto i to w jakich warunkach! Odpowiedz Link
aga-kosa Re: ... chapeau bas! 16.02.14, 09:46 CZAPKI Z GŁÓW PRZED TYMI PANIAMI - bo bardzo na to zasługują. aga Ich radość jest naturalna. Czapek one nie muszą zdejmować. Każda kobieta wie jak zimą jej włosy wyglądają pod kapeluszem a co mówić pod wełniana czapką. Dlatego jeszcze raz CZAPKI Z GŁÓW. aga Odpowiedz Link
ach_dama_byc_z_kanady Re: ... chapeau bas! 17.02.14, 01:32 Medal Ceremony: Ladies' moguls - Sochi 2014 Olympics Canada's Charles Hamelin on top of the podium: Sochi 2014 Olympics Canada's Alex Bilodeau and Mikael Kingsbury receive their medals - Sochi 2014 Olympics Kanada nie zdjela, US zdjela. ale oni chyba nie mieli czapek w skladzie uniformu. Wytlumaczenie - ta czapka, okazuje sie, jest czescia oficjalnego stroju Kanady, na wzor munduru wojskowego, wiec sie jej zdejmuje ani do dekoracji medalem ani do hymnu. W innym przypadku ( nie czesc stroju) nalezy zdjac. Podejrzewam jednak, ze niektorzy po prostu nie maja pojecia co i jak i kiedy, sprawa ta czasem traktowana jest dowolnie? Minnie Milczenie to tekst, który niezwykle łatwo jest błędnie zinterpretować. Julian Tuwim Ach_Dama_Byc...aka Minniemouse...aka Venus22 Odpowiedz Link
akson_ka Chapeau bas! 16.02.14, 10:20 Buba zwyczajnie nie wie, co znaczy "chapeau bas" i kiedy się tego używa. Nie pierwszy raz nie rozumie znaczenia używanych słów i wyrażeń. Odpowiedz Link
nm.buba011 Re: Chapeau bas! 16.02.14, 10:43 akson_ka napisała: > Buba zwyczajnie nie wie, - to stwierdzenie, w stosunku do buby nie jest specjalnie odkrywcze. > co znaczy "chapeau bas" i kiedy się tego używa. > Nie pierwszy raz nie rozumie znaczenia używanych słów i wyrażeń. - masz okazję bubę pouczyć. Zauważ, że buba użył jedynie pojęcia, analogicznie obraz Pasikowskiego - "Psy", gdzie nawet nie występują te sympatyczne czworonogi. Trudne przed Tobą zadanie? Odpowiedz Link
roseanne Re: Chapeau bas! 16.02.14, 16:54 pouczenie uzyte zawolanie to wyraz uznania, uklon a nie zdejmij copke ze lba cwoku Odpowiedz Link
kordula22 Re: Chapeau bas! 16.02.14, 17:33 Obecnie, we Francji, bardzo rzadko uzywa sie pelnego zwrotu chapeau bas . Mowi sie ( i pisze) samo chapeau czyli szacunek ( pot. szacun) Co do nakrycia glowy, to zdejmowanie go NIE obowiazuje kobiet, za wyjatkiem siadania do obiadu. To tez w przypadku mistrzyn sportu, podczas odgrywania hymnu panstwowego powinny pozostac w nakryciu glowy. Odpowiedz Link
iwoniaw Re: Chapeau bas! 16.02.14, 20:30 "nie obowiązuje" nie jest jednoznaczne z wyrażeniem "obowiązuje zakaz". Kolejny wątek Buby podpadający pod netykietę - same fotki, brak pytania/tezy, wyzywanie dopytujących o cel wątku dyskutantów. Moderacjo, gdzieś jest? Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Chapeau bas! 17.02.14, 09:12 Buba demonstrując fotki mistrzyń sportu i podpisując "Chapeau bas" napisał wszystko. Zrozumiałam, że czapki z głów to myśmy powinni zdjąć przed tymi mistrzyniami, niczym żołnierze napoleońscy przed swoim zwycięskim wodzem. aga Odpowiedz Link
ach_dama_byc_z_kanady Re: Chapeau bas! 17.02.14, 11:09 iwoniaw napisała: Kolejny wątek Buby podpadający pod netykietę - same fotki, brak pytania/tezy, wyzywanie dopytujących o cel wątku dyskutantów. Moderacjo, gdzieś jest? No jednak nie, Netykiety nie zlamal - watek nie jest pusty, nie ma samych zdjec. Pytania/tezy pod fotkami sa, trzeba sie tylko ich z trudem domyslac. zdjac wiec nie moge. a gdzie i kogo Buba wyzywa?? Minnie Odpowiedz Link