IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.11, 21:11
Witam,
bardzo proszęo poradę...bo sama nie wiem co robić..
Mój synek skończył wlasnie 8 miesięcy i nie wprowadziłam mu jeszcze glutenu i tak naprawde nie wiem czy wprowadzić teraz czy czekać do 10miesiąca.
Na wizycie kontrolnej w wieku 5 miesięcy pediatra powiedziała, że jak chcę (!) a na wizycie w centrum medycznym "XXX" -kiedy synek miał 6 miesięcy- kolejna pediatra powiedziała, że 6 miesiąc to już za pózno i żeby czekać już do 10 miesiąca.
synek nie ma zadnych alergii, je zgodnie ze schematem rozszerzania diety, żółtko, jogurty itp. tylko ten gluten...
Wprowadzać teraz czy poczekać do tego 10 miesiąca? czywprowadzjąc zachować ta 2 miesiączną ekspozycję na gluten?

dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • annagie1305 Re: gluten 26.02.11, 22:44
      wprowadz teraz, skoro maluch toleruje wszytsko;-)
      • Gość: kuma Re: gluten IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 14:00
        Ja tez nie wprowadzalam, tez mam 8miesieczne dziecko. Jesli chodzi o gluten i pania ekspert z tego forum to jak poczytasz sobie wszystkie posty z "gluten" w tytule zobaczysz wiele niescislosci. Gdy dziewczyny pytaly czy po 5 miesiacu odpowiedz brzmiala - tak, po piatym i nie pozniej niz przed ukonczeniem 7. Gdy pytaly " a co jesli nie wprowadzilam i dziecko ma juz skonczone 7", odpowiedz brzmiala "wprowadzic teraz". Hehe, no coz. Niech bedzie i tak. Nawet napisalam o tym do pani ekspert.
        A to znalazlam na innym forum - to tez odpowiedz eksperta:
        Rzeczywiście zamieszanie z glutenem jest :-(. A szkoda, bo jak widać z poniższej dyskusji, mamy są zdezorientowane co robić. Możemy uporządkować informacje:
        1. cały czas aktualne są zalecenia WHO odnośnie karmienia wyłącznie piersią do ukończenia 6 miesiąca życia
        2. gluten nie powinien być wprowadzany w 4-6 miesiącu, zwłaszcza u dzieci nie karmionych piersią, ale kiedy należy wprowadzać gluten jest ciągle przedmiotem badań naukowych. Nie mamy więc na razie powodu, żeby zmieniać zalecenie zawarte w pkt. 1.
        3. NAJPRAWDOPODOBNIEJ kp stanowi czynnik, który wpływa na ochronę dziecka przed celiakią, ale też są inne czynniki np. genetyczne, środowiskowe. Ryzyko celiakii zwiazane z ekpozycją na gluten jest niższe, gdy dziecko jest karmione piersią i gdy wprowadzenie glutenu następuje po 7-8 miesiącu.
        4. Wprowadzenie w Polsce zaleceń odnośnie wczesnej ekspozycji na gluten było efektem jednego zjazdu naukowego i potem rozgorzała dyskusja zwolenników i przeciwnikow tych zmian: autorzy zaleceń trochę zmiękczyli swoje stanowisko, ale tego już nikt nie zauważył. Poszło w Polskę "wprowadzamy gluten od 4 m.ż". I schizofrenia gotowa, bo "karmimy tylko piersią do końca 6 m.ż"
        5. źródłem informacji o wprowadzaniu nowych pokarmów dla wielu matek i niestety wielu pediatrów są materiały edukacyjne wydawane przez firmy produkujące żywność dla dzieci. Czy te firmy mają interes w tym, aby matki kamiły długo wyłącznie piersią?
        Mi się marzą takie ulotki informacyjne o kp, rozszerzaniu diety wydane przez Ministerstwo Zdrowia a nie firmę kaszkowo-słoiczkową.

podsumowując: nie spieszyć się.

• Gość: monika Re: gluten IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.11, 17:48
          Dziękuję Ci za tak wyczerpującą odpowiedż...
          Masz całkowitą rację, że są na tym forum rozzbieżności co do "techniki"wprowadzania glutenu...ech....
          Ja jeszcze karmię piersią, ale już tak do połowy kwietnia chcialabym skończyć "tę przygodę"i dlatego pomyslałam sobie, że może warto byłoby do tego czasu wprowadzić ten gluten...
          Teraz to kompletnie zgłupiałam...nie wiem....wprowadzać czy nie?
          A ty jak zamierzasz zrobić?
          • fariba Re: gluten 01.03.11, 10:01
            Ja np wprowadzilam dosc wczesnie ,chyba okolo 5 miesiaca,ale moje dziecko nie mialo zadnej alergii,jezeli masz watpliwosci to poczekaj jeszcze te 2 miesiace,cale zycie przed nim,jeszcze sie glutenu naje.Bedziesz miala czyste sumienie.Tu gdzie mieszkam,rozszezac diete mozna od 6 miesiaca,a gluten wprowadzac po 10 ,ja zrobilam po Polsku,zaczelam od 4 miesiecy.
          • Gość: kuma Re: gluten IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 11:48
            Ja mam zamiar podac tak jak jest napisane w tekscie, ktory Ci podeslalam. Takie sa moje przekonania :) 9-10 miesiac. Mialam zamiar karmic jeszcze przez jakies 2,3 miesiace, czyli mniej wiecej tak jak Ty (planowac sobie moge, jak to bedzie w rzeczywistosci tego nie wiem) :). Po wprowadzeniu glutenu na pewno pokarmie przez miesiac skoro sa takie zalecenia. Jutro juszcze podpytam lekarza.
            A tak nie na temat - mamy dziecko w tym samym wieku, karmic mamy zamiar tak samo dlugo i jeszcze na imie mamy tak samo :P
            • Gość: kuma Re: gluten IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 11:52
              I jeszcze jedno - po 7,8 miesiacu w naszym przypadku znaczy teraz, ale ja mam zamiar podac tak blizej 9, albo nawet troszke po........ Zobacze jeszcze co powie lekarka.
        • agnieszka.lelen Re: gluten 03.03.11, 23:35
          Proszę uważnie czytać - zalecenia mówią że NALEŻY wprowadzać gluten między 5 a 7 mies. oraz że NIE MA DANYCH ABY OPÓŹNIAĆ wprowadzanie co oznacza że jeśli gluten nie został wprowadzony w 7 mies. (a przykładowe niemowlę jest w 8mies. życia) to nie opóźnia się wprowadzania do 9-10 mies. tylko wprowadza się teraz (u tego niemowlęcia w 8mies.). Aktualne zalecenia polskie brzmią podobnie jak aktualne stanowisko ESPGHAN i są one źródłem wiedzy dla pediatrów. pozdr.
          • Gość: kuma Re: gluten IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 09:47
            nie ma danych aby opozniac, ale tez o wprowadzeniu zadecydowalo JEDNO posiedzenie. to troche za malo.
    • agnieszka.lelen Re: gluten 03.03.11, 23:26
      Wg zaleceń opracowanych przez zespół ekspertów powołany przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii u niemowląt karmionych piersią zaleca się stopniowe wprowadzanie glutenu w 5-6 mies. (między 5a 7mies.). Natomiast u niemowląt karmionych sztucznie wprowadzanie glutenu należy rozpocząć nie wcześniej niż w 5mies. ale nie później niż pod koniec 6mies. Podobnie brzmią aktualne zalecenia ESPGHAN. Nie ma żadnych danych naukowych uzasadniających opóźnianie wprowadzania glutenu do diety niemowlęcia. Czyli nawet jeśli nie wprowadzono glutenu w 7 mies. to nie czekamy do 9-10 mies. tylko wprowadzamy już.
      pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka