03.05.13, 23:26
Jak pisalam juz jestem na etapie zakupienia tranu, ale czytam i czytam, bo nie jestem pewna czy chce wydac £ 30 na butelke tranu, ktorego nikt nie bedzie chcial jesc. Chcialam sie zorientowac czy ewentualnie jest jakis zamiennik dla tranu fermentowanego, ktory nie bylby zbyt przetworzony i raczej nie ma w UK. Wlasciwie to troszke dla mnie niezrowumiale, ze te marlki, ktore sa albo nieprzetworzone jak Blue Ice albo przetworzone w mniejszym stopniu jak Sonne's czy inne polecane na stronie Weston Price sa prosukowane i dostepne w Stanach a nie ma nic wlasciwie na rynku Europejskim.
Dowiedzialam sie tez, ze Blue ice byl kiedys produkowany inaczej nie fermentowany.
Ze strony Weston price odpowiedziano mi, ze ten fermentowany moze palic w przelyk. Zastanawialam sie czy ta wersja dla dzieci jest moze troszke lagodniejsza w smaku. to co mi napisali:
All of the types of Blue Ice CLO are good quality. The regular types can burn your throat so they made emulsified types which are easier on your throat. You can also take the plain CLO and follow it with a little milk or something which works well for me. We think they are all about equal quality to you can pick which flavor you like best and whether it is emulsified or not.
I powrzucam sobie tutaj kilka linkow dotyczacych tranu:
www.westonaprice.org/cod-liver-oil/response-to-dr-mercola-on-cod-liver-oil
nourishedandnurtured.blogspot.co.uk/2013/01/why-we-stopped-taking-fermented-cod.html
www.westonaprice.org/cod-liver-oil/update-on-cod-liver-oil-manufacture
welltellme.com/discuss/index.php?topic=309.330
Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: Tran 03.05.13, 23:47
      www.nourishingtreasures.com/index.php/2011/10/27/cod-liver-oil-brand-comparison-guide-and-cost-analysis/
      • wiwi1 Re: Tran 03.05.13, 23:47
        www.amazon.co.uk/No-Old-Fashioned-Cod-Liver/dp/B0011DL98M
        • wiwi1 Re: Tran 03.05.13, 23:49
          healyourselfathome.com/HOW/NEWSTARTS/1_NUTRITION/EFAs/HOW_TO/cod_liver_oil.aspx
          www.westonaprice.org/cod-liver-oil/cod-liver-oil-basics
          • espionka Re: Tran 04.05.13, 20:54
            podejrzewam, ze sfermentowany Twojej rodzince smakowo nie podejdzie poza tym tranu nie powinno się przyjmować latem ze względu na zawartość witaminy D - wzmożona produkcja w okresie letnim, pod wpływem ekspozycji na slonce.
            Ja do suplementow podchodze z rezerwa, kiedys przez lata zajadalam sie spirulina i chlorella, teraz lykam tylko dolomit :) z Goodness direct.
            • wiwi1 Re: Tran 22.05.13, 17:21
              Kupilam ten tran mietowy slodzony stewia. Bardzo fajny w smaku, dzieci sie nie krzywia:) Jednak po chwili lekko drapie w gardlo, odrobina syropu klonowego lagodzi to drapanie. Nie daje codziennie tak ze dwa razy w tygodniu, chociaz slonca nie ma wiec nie wiem czy sie zastanawiac nad ta zwiekszona produkcja wit D latem;)
              Pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka