maszya 25.09.04, 00:47 czy taka dawka rtęci jaka jest w mercurius solibilis szkodzi? Bo to dla mnie nowosc, ta rtęć:((( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
very_martini Re: rtęć? 25.09.04, 00:55 Absolutnie nie ma właświwości toksycznych, podobnie jak arszenik, siarka i parę innych zakazanych rzeczy kwasów:). www.boiron.com/en/htm/03-produits/intro.htm - obejrzyj sobie filmik i zobacz, ile razy to się rozcieńcza, i dlaczego to nie ma prawa truć 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
jacekoczkowski Re: rtęć? 25.09.04, 10:41 Nazwy leków homeopatycznych odpowiadają surowcowi, z którego dany lek się wywodzi. Skutkiem procesu produkcyjnego jest to, można powiedzieć, ze np. mercurius jest to środek, który widział mercurius, natomiast mercuriusa nie zawiera. Jest to skutkiem stosowania wysokiego rozienczania. Podstawowym mechanizmem toksyczności jest kumulacja w organizmie danej substancji, którą organizm nie może wydalić, co doprowadza do przeciążenia. Jeżeli danej substancji jest mało, a tak jest w wypadku leków homeo, to nie kumuluje się ona /organizm zawsze ją usunie/. Te dane wynikają z badań. Dane z badan zawarte są np. w farmakopei amerykanskiej, ktora określa na tej podstawie dostępnośc bez recepty. Wszelkie dostępne na rynku polskim leki homeo są nie toksyczne. Oznacza to wysokie bezpieczeństwo stosowania leków homeo. Odpowiedz Link
maszya Re: rtęć? 25.09.04, 14:16 super, z tym że odkąd biore mercurius (2 dni) to jest mi słabo i mam biegunke. Brac dalej czy nie? Odpowiedz Link
beba2 Re: rtęć? 25.09.04, 14:40 Maszya przypomnij..lekarz Ci to przepisał? I w jakiej potencji ? No i na co ? Odpowiedz Link