25.09.04, 00:47
czy taka dawka rtęci jaka jest w mercurius solibilis szkodzi? Bo to dla mnie
nowosc, ta rtęć:(((
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: rtęć? 25.09.04, 00:55
      Absolutnie nie ma właświwości toksycznych, podobnie jak arszenik, siarka i parę
      innych zakazanych rzeczy kwasów:).

www.boiron.com/en/htm/03-produits/intro.htm - obejrzyj sobie filmik i
      zobacz, ile razy to się rozcieńcza, i dlaczego to nie ma prawa truć

16%VOL
      22%VAT
      • jacekoczkowski Re: rtęć? 25.09.04, 10:41
        Nazwy leków homeopatycznych odpowiadają surowcowi, z którego dany lek się
        wywodzi. Skutkiem procesu produkcyjnego jest to, można powiedzieć, ze np.
        mercurius jest to środek, który widział mercurius, natomiast mercuriusa nie
        zawiera. Jest to skutkiem stosowania wysokiego rozienczania. Podstawowym
        mechanizmem toksyczności jest kumulacja w organizmie danej substancji, którą
        organizm nie może wydalić, co doprowadza do przeciążenia. Jeżeli danej
        substancji jest mało, a tak jest w wypadku leków homeo, to nie kumuluje się
        ona /organizm zawsze ją usunie/. Te dane wynikają z badań. Dane z badan zawarte
        są np. w farmakopei amerykanskiej, ktora określa na tej podstawie dostępnośc
        bez recepty. Wszelkie dostępne na rynku polskim leki homeo są nie toksyczne.
        Oznacza to wysokie bezpieczeństwo stosowania leków homeo.
        • maszya Re: rtęć? 25.09.04, 14:16
          super, z tym że odkąd biore mercurius (2 dni) to jest mi słabo i mam biegunke.
          Brac dalej czy nie?
          • beba2 Re: rtęć? 25.09.04, 14:40
            Maszya przypomnij..lekarz Ci to przepisał? I w jakiej potencji ? No i na co ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka