majka.da kotlet sojowy a'la schabowy,ziemniaczki surówka 03.02.09, 13:38 Paczka kotletów sojowych a'la schabowy jakieś 2 zł, w promocji taniej. Ja smaże 2 paczki, bo mój mąż uwielbia je też na zimno na kanapki.Do tego ziemniaczki i surówka z kiszonej kapustki z marchewka i cebulką-jakieś 2-3 zł. Aha no i kostka bulionowa, wegeta,liść laurowy, ziele angileskie i ząbek czosnku na wywar (kotleciki trzeba najpierw ugotować) oraz jajko i bułka do panierowania oraz olej do smażenia-ale to już jest w domku u każdego. Odpowiedz Link
truscaveczka Re: koszt dzisiejszego obiadu-jaki? 03.02.09, 13:54 ) zł, teściowa podrzuciła nalesniki Odpowiedz Link
elen.ce Re: koszt dzisiejszego obiadu-jaki? 04.02.09, 00:04 Kapuśniak - wielki gar wystarczy na 3 dni (ulubione danie meza i wsuwa naprawde wielkie ilosci) kapusta kiszona 2zl,marchewka,pietruszka,por,cebula,seler 2zl , ziemniaki 1zl, boczek wedzony 4zl, podgardle wedzone 2zl, kilka kropel oleju i przyprawy, maka 1zl razem 12zl (zaokraglalam w gore) Do tego trzeba doliczyc obiad dzieci ziemniaki+filet z kurczaka ok 2zl razem. Odpowiedz Link
anielka5 Re: koszt dzisiejszego obiadu-jaki? 21.02.09, 13:03 Czy Ty troche nie koloryzujesz na potrzeby tego postu? ziemniaki i fiket z kurczaka za 2 zł? To ile u Ciebie kosztuje 1 kg filetu z kurczaka i ile kupiłaś? Odpowiedz Link
zoja79 Re: koszt dzisiejszego obiadu-jaki? 21.02.09, 14:05 ziemniaki i filet z kurczaka za 2zł dla dwójki dzieci to wcale nie abstrakcja. 0.5kg filetu to 7zł. Dla moich małych dzieci z takiej ilości wychodzi mi 8 kotlecików, czyli 4 obiady. Koszt ziemniaków znikomy- moje zjadają po 2 ziemniaki, do tego buraczki zaprawione latem- koszt zerowy, jajko do panierki- 45 groszy i odrobina oleju do smażenia. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, ale ten ulubiony obiad moich dzieci wychodzi bardzo tanio. Odpowiedz Link
scharon Re: koszt dzisiejszego obiadu-jaki? 21.02.09, 15:09 Zurek z woreczka (1,20) -resztki z obkrojonego podgardla i kosci z boczku (ceny nie znam) - pol kilo ziemniakow (0,50) -kilka kromek chleba (1,00) -czosnek 3zabki (jakies 0,20-0,30) caly koszt 3zl ,jest na 2 ososby dorosle i 2 dzieci. Zupy jest na 2 obiady . Odpowiedz Link
bentelerek Re: koszt dzisiejszego obiadu-jaki? 18.02.09, 14:52 ja dzisiaj robię spaghetti niedrogo i smacznie polecam sa dwie opcje oszczędna bez mięsa i lepsiejsza z mięskiem ja robie tą drugą bo mężuś sie nie chyci bez mięska Odpowiedz Link
milenamamazuzi Re: koszt dzisiejszego obiadu-jaki? 20.02.09, 13:28 U mnie dzisiaj dzień bez wychodzenia z domu, a na obiad schabowe z makaronem świderkowym, do tego sałatka ze słoika robionego latem. Zupy nie ma. Szacuję koszt obiadu na jakies 5zł na osobę. Na kolację sałatka jajeczno-warzywna robiona wczoraj wieczorem, dla chętnych dodatkowo co kto sobie znajdzie w lodówce. Moje lenistwo trwa, ale staram się jakoś sobie radzić Odpowiedz Link
d.d.00 Re: koszt dzisiejszego obiadu-jaki? 16.11.16, 09:49 Moj tez nie zje bez mięsa, Ehh mięsożercy Odpowiedz Link
krolowanocy a tak z ciekawości - 3 pytania 24.02.09, 11:39 przeczytałam cały wątek i tak mi się nasuwają trzy pytania do was: no offence, ale: 1. gdzie w tych obiadach są jakieś sałatki, surówki? 2. czy znacie coś takiego jak KASZE? 3. Naprawdę uważacie że to dobrze dawać dzieciom takie rzeczy jak zupki z torebki Tesco, kostki rosołowe, boczek, mięso, którego koszt sugeruje że kupione w hipermarkecie i to z przeceny, czyli przeterminowane i odświeżone żeby jakos wyglądało? Odpowiedz Link
miska_malcova Re: a tak z ciekawości - 3 pytania 24.02.09, 19:04 krolowanocy napisała: > przeczytałam cały wątek i tak mi się nasuwają trzy pytania do was: > > no offence, ale: > 1. gdzie w tych obiadach są jakieś sałatki, surówki? a zdarzają się > 2. czy znacie coś takiego jak KASZE? a pewnie, uwielbiam zwłaszcza gryczaną > 3. Naprawdę uważacie że to dobrze dawać dzieciom takie rzeczy jak zupk > i > z torebki Tesco, kostki rosołowe, boczek, mięso, którego koszt sugeruje że > kupione w hipermarkecie i to z przeceny, czyli przeterminowane i odświeżone żeb > y > jakos wyglądało? nie kupuję wyżej wymienionych Odpowiedz Link
korniz Re: koszt dzisiejszego obiadu-jaki? 24.02.09, 18:17 Mielone 0,5 kg 3,5 zl promocja kg burakow 1,40 zł ziemniaki swoje przyprawy ok 1 zł suma ok 6 zł na dwa dni na 3 os czyli koszt dzisiejszego obiadu 3 zł. Odpowiedz Link
seidthe Re: koszt dzisiejszego obiadu-jaki? 25.02.09, 00:49 wersja elegancka, na kolację ze znajomymi (4 osoby): Danie główne: Makaron wstążki 5 PLN sos serowo - łososiowy: pęczek koperku 1,80 PLN łosoś wędzony sałatkowy (kerfur) 3 PLN Jogurt grecki (kerfur) 3 PLN serek ostrowia naturalny 2 PLN sól, pieprz, cytryna 0,50 PLN opcjonalnie - awokado 1,90 PLN deser: tort z ptasim mleczkiem "owoce leśne" gotowy pojedynczy biszkopt 3 PLN Jogurt grecki (kerfur) 3 PLN paczka owoców leśnych mrożonych 6 PLN galaretka owoce leśne 1,70 PLN zielona herbata (do namoczenia biszkoptu), łyżka miodu, łyżka cukru, łyżka cukru pudru 1 PLN wychodzi mniej niż 8 PLN na osobę (goście przynieśli różowe winko). Odpowiedz Link
korniz Re: koszt dzisiejszego obiadu-jaki? 23.11.09, 12:39 Ceny trochę ulegly zmianie.Może będziemy kontynuować ten wątek? Dziś mam obiad z wczoraj Odpowiedz Link
nela12 Re: koszt dzisiejszego obiadu-jaki? 23.11.09, 12:43 ja też z wczoraj mięsko,tylko sórówke dorobie,ale składniki mam Odpowiedz Link
only_marcopol Re: koszt dzisiejszego obiadu-jaki? 23.11.09, 12:56 korniz napisała: > Ceny trochę ulegly zmianie.Może będziemy kontynuować ten wątek? > Dziś mam obiad z wczoraj ja mam spaghetti - mięso (500g) koszt 7,99 + przecier pomidorowy 1,79 + fix do spaghetti ok 2 zł + makaron 3 zł razem ok 15 zł na dwa dni Odpowiedz Link
listopad2009 0 zł 23.11.09, 13:35 karkówka grillowa wyjęta z zamrażalnika ziemniaki od teściowej surówka ze słoika od teściowej a rzeczywisty koszt to chyba 9,99 - chyba tyle kosztowała ta karkówka... Odpowiedz Link
mala-mila Re: 0 zł 23.11.09, 14:11 wow ale bym sobie karkówkę z grilla zeżarła eh po co ten wątek przeczytałam ja mam dziś schabowe 8,8 zł ziemniaki ok, 1 zł i mizeria 1 zł ogórek 0,5 zł pół śmietany Odpowiedz Link
only_marcopol Re: koszt dzisiejszego obiadu-jaki? 23.11.09, 14:56 zapominiałam jeszcze odrobina parmezanu do posypania obowiązkowo koszt powiedzmy 2 zł albo 3 trudno wyliczyc Odpowiedz Link
ula27121 Re: 3,70+ 5,70 23.11.09, 14:50 Stołówka, mały obiad. Zupa kapuśniak - pyszny, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z ogórka, pora i czegoś tam jeszcze ( szwedzka), kompot truskawkowy. Dla męża to samo tylko duże ( dlatego 2 zł droższe) Odpowiedz Link
naturella Re: 3,70+ 5,70 23.11.09, 15:02 Kurcze, jakby u mnie była taka stołówka, to bym jedzenie do domu zamawiała codziennie. Nie mam pojęcia, jak zrobić obiad dwudaniowy z kompotem za 4 zł Odpowiedz Link
listopad2009 Re: 3,70+ 5,70 23.11.09, 15:15 naturella - może dowiedz się w najbliższej szkole publicznej, czy nie można obiadów kupować... zazwyczaj można nieco drożej (ale to i tak kwestia 5-6 zł, bo normalnie kosztuje ok. 3-4 zł) zazwyczaj jest tylko problem, że taki obiad można zjeść lub odebrać (np. w trojakach) w godzinach np. 12-13.30 i to jest problem... Jak moja mama pracowała w szkole jeszcze w zeszłym roku to babci nosiła 3 razy w tygodniu obiady (po 3,50 zł dla uczniów i nauczycieli) - jednego dnia babcia jadła zupę, drugiego II danie. A jak wiedziałam, że będę u babci tego dnia, to mama wcześniej zamawiała też obiad dla mnie. I te obiady były naprawde pyszne, gdyby nie te sztywne godziny odbioru to bym kupowała codziennie (mimo, że to daleko ode mnie). W szkole płaci się (uczniowie i nauczyciele) tylko za składniki, za pracę kucharek, prąd itp. płaci szkoła - o ile dobrze się orientuję. A te panie gotujące to zazwyczaj robią to od wielu...... wielu lat i naprawdę te obiady (przynajmniej z tamtej szkoły) były pyszne... no ale było-minęło... Odpowiedz Link
anetapzn A u mnie... 23.11.09, 15:33 Pomidorowa od wczoraj- nagotowałam wczoraj wielki gar rosołu i zostało na pomidorową z ryżem (ok. 2 zl. ryż) + 2 kg mintaja smazonego (po 7,99zl. 1 kg) + maka do panierowania i tluszcz do smażenia- jakiś 1 zł. Poza tym ziemniaczki (u nas schodzi prawie 2 kg- 5 osób) 1,40zl. + surówka z własnej kiszonej kapustki (nie mam pojęcia jak to wycenić- jak kisiłam to wielka 3 kilogramowa główka od chłopa kosztowała mnie 1,5zł.). Odpowiedz Link
ula27121 Re: 3,70+ 5,70 23.11.09, 20:02 Dokładnie, ja w szkole kupuję. Wcześniej obsługiwała ją firma, która każdej osobie z zewnątrz doliczał 1zł do obiadu. Ta obecna tego nie robi. Ale nawet gsyby 5 doliczyli i tak bym brała bo obiadki pyszne. Odpowiedz Link
martini-7 Re: 3,70+ 5,70 14.11.16, 14:55 Fajny i ciekawy wątek, przywracam go do życia jakby ktoś coś miał ochotę dodać bądź skorzystać, a jak nie to w sposób naturalny przejdzie do przeszłości. Uprzedzę wszelkie upomnienia mnie, że przyszpilony wątek o jedzeniu (przeczytałam oba, choć ciężko było przebrnąć przez tę "wymianę poglądów" w jednym), że każdy sobie może poszukać, że po co, na co itp. kto chce czyta i dodaje, a kto nie zainteresowany pozwala na to innym Odpowiedz Link
lucyjkama Re: 3,70+ 5,70 16.11.16, 09:09 Ja biorę ze szkoły w której pracuję (a właściwie z internatu przy tej szkole). Obiad dwudaniowy 7 zł. Biorę dwie porcje czyli za 14 zł. Spokojnie starcza dla 4 osób, bardzo często jeszcze zostaje. Najlepsze jest to, że mam spokojną głowę bez myślenia c by tu dzisiaj ugotować, mniej chodzę po sklepach a przez to mniej wydaję Aha, ponieważ to internat a nie szkolna stołówka to wydawanie obiadów jest między 13 a 16. Także godziny komfortowe. Odpowiedz Link