Dodaj do ulubionych

Mam pytanie!

14.11.06, 19:31
Witajcie!Mam pytanie kto i gdzie stwierdza ze to fibromyalgia,czy trzeba isc
do szpitala?a jesli tak to kto i na jakiej podstawie kieruje.Czy ktos Was byl
i moze mi powiedziec jak to wyglada.Mam zalecona stala rehabilitacje ale nie
wiem jak dostac sie do szpitala reumat.-rehabilitacyjnego bo lekarze
niechetnie chyba tam chyba kieruja!Moze podzielicie sie ze mna swoimi
doswiadczeniami.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • elka-black Re: Mam pytanie! 15.11.06, 17:28
      cześć majka! u mnie fibromialgie zdiagnozował ordynator oddz. reumatologii w
      Sląskim Szpitalu Reumatologivzno-Rehabilitacyjnym w Ustroniu. znalazłam się tam
      z powodu ogólnych bólów całego ciała głównie kończyn, byłam w bardzo złym
      stanie zresztą przy okazji leczenia schorzenia kolana. Pobyt w szpitalu b. mi
      pomógł, po wyjściu czułam się jak nowo narodzona!!! Niestety po jakimś czsie
      znowu zaczęły się kłłopoty, ale wtedy jeszcze niewiele wiedziałam o tej
      chorobie. Niesttety na przyjęcie do tego szpitala czeka się ok, 3 lat!!! a
      skierowanie może ci wypisać wój lekarz. Nie powinien mieć z tym problemu, bo za
      pobyt w szpitalu nie płaci pzrychodnia tylko NFZ.Spróbuj. może się uda! Zyczę
      powodzenia i walcz o swoje!!!!
      • jagoda85 Re: Mam pytanie! 15.11.06, 17:35
        Fibromialgię może zdiagnozować reumatolog.
        • majka_64 Re: Mam pytanie! 17.11.06, 19:54
          jagoda85 napisała:

> Fibromialgię może zdiagnozować reumatolog.
          To juz wiem ,ale co dalej z ta diagnoza? Powiedzialam pani dr pierwsz.kontaktu
          ze taka diagnoze postawil reumatolog,a ona :ja sie nie znam na tej
          chorobie ,moze to fibro..,a moze cos innego...martwie sie co bedzie jesli nie
          bede mogla pracowac!sa dni kiedy naprawde nie mam sily na nic, a do tego
          dochodzi ten ciagly brak koncentracji..Dlatego pytam o stwierdzenie tej choroby
          bo gdybym tak np.musiala isc na rente to mysle ze diagnoza jednego lekarza nie
          wystarczy.Pozdrawiam
          • ewax100 Re: Mam pytanie! 17.11.06, 20:52
            Fibromialgię może stwierdzić reumatolog tylko trzeba dodac że nie kazdy sie na
            tym zna.Najlepiej jednak isc na kilka dni do Szpitala na oddz.Reumatologii-tam
            porobią wszystkie badania z badaniem takim przyrządem na ból.I jesli nie
            wykryja nic innego a badania sa dobre to stwierdzją ze to fibromialgia.Tak było
            u mnie.Nie miałam badania na boreliozę bo ktos tu sugeruje że moze to być bor..
            a nie fibro..Trudno mi robić badania jak mnie kleszcz nigdy nie ugryzł.Nie wiem
            sama co o tym myśleć.Pozdrawiam i życzę mniej bólu
          • jagoda85 Re: Mam pytanie! 18.11.06, 21:11
            O rencie to nawet nie myśl. Mnie odebrano, mimo wielu innych schorzeń
            towarzyszących tej chorobie. Zaskarżyłam ZUS do sądu, i sąd stwierdził, że
            dolegliwości to mam, ale wszystko to jest tylko dyskomfort. I koniec, nie ma z
            nimi dyskusji.
    • mayka00 Re: Mam pytanie! 25.11.06, 00:30
      czy pamietacie poczatki swojej choroby?...jak siegne pamiecia to na poczatku
      odczuwałam niewielkie bole w okolicy ud pod posladkami takie jakbym
      gimnastykowała sie dzień wczesniej...czyli zakwasy...dziwiłam sie bo nic
      takiego nie robilam...poniewaz bole były łagodne nie przejmowałam sie tym do
      czasu az sie zaczeły nasilac...poszłam do lekarza dopiero wtedy kiedy zaczęły
      mnie łapac kilkodniówki silnego bólu obejmujacego całe ciało....czy u Was
      poczatki były podobne?
      • ewax100 Re: Mam pytanie! 25.11.06, 14:09
        Tak -było podobnie bóle te sa u mnie z cora zwiększym nasileniem.Przepraszam
        ale czy Ty nie czytałaś tu na forum wszystkich wątków dokładnie?Jak lekarze
        podchodza do tej choroby jak mnie nazwali hipochondrykiem z urojeniami?pisałam
        o tym wielokrotnie.Najlepiej mieć wypis ze szpitala z wynikami i diagnozą bo
        jest to bardziej wiarygodne a lekarz to dzisiaj mówi tak a jutro inaczej.Do
        szpitala musis zprosic lekarza rodzinnego-musisz go przekonać zeby dał
        skierowanie./Konsultantem krajowym w dziedzinie Reumatologii jest prof.Jacek
        Szechiński,Wrocław Szpital Kolejowy ul.Wiśniowa/SZkoda tylko ze inni
        reumatolodzy o tej chorobie tak niewiele wiedzą i nie pomagają chorym/Pozdrawiam
        • mayka00 Re: Mam pytanie! 25.11.06, 16:45
          Ewo...czytałam wszystkie wątki...doskonale wiem jak to wyglada...a odnosnie
          intensywnosci bólów...czytając opis Twojej choroby wiem,ze nie cierpie tak
          bardzoa jak Ty...choruje ok 4lat..jeżeli choroba bedzie postepowała...a
          postepuje bo bole sa coraz bardziej dotkliwe...to czuję ,ze czeka mnie to samo
          co Ciebie
          • jagoda85 Re: Mam pytanie! 25.11.06, 23:07
            Nie przerażaj się tak bardzo dolegliwościami Ewax. Nie chodzi mi o to, że ona
            nie ma takiego przebiegu choroby, o jakim pisze. Chodzi o to, że u każdej
            osoby, przebieg tej choroby może wyglądać inaczej. Nie jest powiedziane, że
            będziesz odczuwać takie same jak ona dolegliwości. Ja też choruję na tą chorbę
            bardzo długo. Do tej pory to właściwie nie zdawałam sobie z tego sprawy, jednak
            czytając wszystko co tu piszecie, to ja podobne do innych objawy miałam już
            około 12-go roku życia. Początkowo były to niewielkie rwania w stawach rąk,
            palców, barków. Z czasem sie to bardzo nasilało. Stan mój bardzo się pogorszył,
            gdy zaczęłam mieć dużo stresów w pracy. Czytałam gdzieś, już nie pamiętam, ale
            poszukam i jak znajdę źródło to podam, że takie silne bóle mięśni u ludzi z tą
            chorobą są związane między innymi ze złym przewodnictwem nerwowym. Dlatego w
            tej chorobie są zalecane między innymi leki uspakajające. Ważnie jest też stałe
            zażywanie witaminy E, magnezu i witaminy B6, te leki pomagają w tej chorobie
            uśmierzając trochę ból. Tak mi zaleciła lekarka reumatolog. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka