Dodaj do ulubionych

Rezygnować teraz czy poczekac 2 lata??

11.08.08, 16:19
Po Waszych namowach zakupiłam rok temu fundusz inwestycyjny akcji
BPH systematycznego oszczędzania na 3 lata. Wciąż jestem stratna-
ale jest to mała kwota, czy rezygnować teraz czy jednak za 2 lata
może być jakaś korzyść? Jak myślicie, bo ja juz nie mam pojęcia co
robić patrząc na ciągłe spadki...
Obserwuj wątek
    • z17 Re: Rezygnować teraz czy poczekac 2 lata?? 13.08.08, 14:00
      Nie mamy tu na forach starożytnej Pytii, która byłaby w stanie
      wywróżyć przyszłą sytuację na giełdzie, jednak doświadczenia z
      minionych kilkunastu lat pozwalają sądzić, że po okresie "bujania
      się" WIG-u w obszarze obecnych niskich pułapów nastąpi spore
      odbicie, czyli kolejna hossa. Może to być za rok, dwa, a może i za
      pięć. Jeśli jednak wytrzymasz do tego czasu, gwałtowny wzrost
      wartości funduszy akcji prawdopodobnie wynagrodzi Ci długi okres
      czekania. Jeśli obecna strata jest niewielka tym bardziej bym
      czekał.

No chyba, że preferujesz jednak tzw. bezpieczeństwo czyli realizację
      obecnej straty i symboliczny zysk na lokacie bankowej. Pamiętaj
      jednak, że taka strategia, choć przewidywalna i bezpieczna, kokosów
      nie przyniesie.
    • promotor-1 Re: Rezygnować teraz czy poczekac 2 lata?? 20.08.08, 23:46
      Największą stratę masz już za sobą. Rezygnacja obecnie oznacza
      zrealizowanie tej dużej straty. Sporo analityków uważa, że jesteśmy
      już blisko twardego dna. Nikt nie wie, kiedy rozpocznie się hossa,
      ale ja osobiście doradzam cierpliwość. Na Twoim miejscu
      przeczekałbym obecną zawieruchę. W okresie 2 lat powinnaś wyjść na
      swoje i jeszcze zarobić.
      Największą stratę miałaś w okresie wrzesień 2007r do 21 styczeń
      2008r. Po tym okresie WIG 20 waha się w granicach 2600, 3000,(2400),
      2500. Wpłacając systematycznie, od stycznia 2008r w zasadzie nie
      ponosisz strat. Jezeli w najbliższych miesiącach przyjdzie hossa, to
      jeszcze nieźle zarobisz. Prześledź sobie historyczne wykresy
      indeksów światowych (z wyjątkiem Japonii) i sama wyciągnij wnioski.
      Decyzja należy do Ciebie.
      Pozdrawiam
    • zuzalinda28 Re: Rezygnować teraz czy poczekac 2 lata?? 30.08.08, 22:31
      Ech ja jestem zupełnie zielona w sprawach funduszy, choć mam założony
      fundusz"systematycznie oszczędzam" w Lukas Banku.
      Tez zastanawiam sie nad jego likwidacją.
      Wpłacam jedną kwotę 1800 złotych rocznie. Troszkę obawiam się trzymania tych
      pieniędzy, bo to ma być "na przyszłość" dla dziecka.
      • 85david Re: Rezygnować teraz czy poczekac 2 lata?? 31.08.08, 07:45
        Popieram wypowiedzi powyżej, że teraz każdy liczy na hossę i odreagowanie rynku.
        Z technicznego punktu widzenia to wygląda to tak, że:
        Akcje powinny dyć dedykowane na min. 5 lat. Obliczono że w tym przypadku ponosi
        około 5% ryzyka poniesienia straty. rzy inwestowaniu systematycznym ryzyko
        bardziej spada i daje nam większe szanse ze wzgledu na "uśrednianie cen". Przy
        inwestowaniu na 10 lat ryzyko wynosi 0 i średnia stopa zwrotu, ważona rocznie to
        12% na duzych spółkach.

zuzalinda28 napisała:

> Ech ja jestem zupełnie zielona w sprawach funduszy, choć mam założony
        > fundusz"systematycznie oszczędzam" w Lukas Banku.
        > Tez zastanawiam sie nad jego likwidacją.
        > Wpłacam jedną kwotę 1800 złotych rocznie. Troszkę obawiam się trzymania tych
        > pieniędzy, bo to ma być "na przyszłość" dla dziecka.

Więc się nie martw, dziecko napewno bedzie szczęsliwe że mama o nim pomyslała i
        polecam inwestować systematycznie tzn miesięcznie a nie rocznie. Link wyjaśniajacy:
        www.comperia.pl/index/?id=81e74d678581a3bb7a720b019f4f1a93
        • zuzalinda28 Re: Rezygnować teraz czy poczekac 2 lata?? 03.09.08, 22:19
          85david dzięki za odpowiedź. Dzis byłam wpłacić pierwszą mniejsza część.
          Na razie sie wstrzymuje z likwidacja funduszu. Sprawdziłam w wyciągach i na
          razie straty z tego roku "pokrywają" zyski z lat poprzednich więc ten "minus"
          nie jest aż tak duży. wink
          Pozdrawiam
          • 85david Re: Rezygnować teraz czy poczekac 2 lata?? 04.09.08, 09:13
            Cieszę się że podjełaś decyzje.

Pamietaj że najgorszym doradcą są emocje i prasa która zarabia najwięcej na
            kryzysach. Zawsze mnóstwo pisza jak sa spadki a jak mielismy 4 lata mega hossy
            to było cicho.

Każdy ma po cichu nadzieje na to że mamy teraz powoli odbicie. Lipiec ciekawe
            wyniki i sierpień też, tzn przez cały czas WIG krąży wokół 2500/2600 i nie
            potrafi się przebić, ale jezeli będziesz wpłacać systematycznie to napewno na
            tym zyskasz.

Z biegiem czasu wszyscy odrobimy trzeba być cierpliwym
            • axel40 Dawid 85 04.09.08, 09:27
              Zrób symulację z systematycznymi wpłatami do FA od początku istnienia
              funduszy(kiedyś się nazywały powiernicze) np co miesiąc i porównaj z jednorazową
              wpłatą w tym samym czasie.Zobaczysz ciekawe wyniki.pozdr...

I 2 symulacja. Wpłata do funduszu akcji i pieniężnego w tym samym okresie.
              • 85david Re: Dawid 85 04.09.08, 20:45
                Takie typu symulacje przeprowadzałem i widziałem mnóstwo. Bardzo ciekawie to
                wygląda. Nie wiem co chcesz mi przekazać?

To zależy jakiego wyniku końcowoego chcemy się spodziewać i jakie ryzyko
                jestesmy w stanie podjąć. napewno systematycznie podejmujemy dużo mniejsze
                ryzyko. Podaj mi więcej szczegułów wtedy mozemy polenizować.

jeżeli chodzi o 2 symulację to jeżeli popatrzysz na giełde w stanach pod
                wsględem duzych spółek od początku działalności tzn 1926 roku do dzisiaj. Biorac
                pod uwagę wojny, katastrofy i te polityczne pod uwagę to średnia wynosi 12,6% (
                przykład wzięty ze szkolenia analityków DWSu). Średnie i małe 18%. Ciężko bez
                wykresów pokazać to słowami ale napewno wyniki sa ciekawsze od tych pieniężnych
                i obligacyjnych.
                • axel40 Re: Dawid 85 04.09.08, 21:54
                  Nasze podwórko weżmy pod uwagę, a USrAńców zostawmy w spokoju.
                  Piszesz,że robiłeś setki symulacji widziałeś mnóstwo.
                  Więc jest jest 01.1997.
                  Zakupujemy jednostki funduszu akcji Unikorona.Jedna kosztuje 50zł - obecnie po
                  11 latach 155zł.

Zakupujemy również jednostki fundusz pieniężnego w tym samym czasie.Jedna
                  kosztuje również 50 zł.Obecnie 142 zł.

Policz średnioroczną stopę zwrotu i policz max obsunięcie,wskaźnik zszarpania
                  nerwów i stan zdrowia psychicznego uczestnika funduszu pieniężnego i pana z
                  funduszem akcyjnym.
                  Także stwierdzenie,że w długim terminie tylko fundusze akcji jest trochę
                  naciągane.Wiele zależy od predyspozycji,oczekiwań i znajomości timingu inwestora.
                  Powtórzę po raz kolejny.Moment wejścia jest ważny,ale nie mniej trzeba wiedzieć
                  kiedy ze sceny zejść.To ważne w szczególności jeśli oszczędzamy
                  długoterminowo,na emeryture itp.Przenosić stopniowo środki w bezpieczne
                  instrumenty niż akcje.
                  • 85david Re: Dawid 85 05.09.08, 11:17
                    Niestety USrAńców musimy brać pod uwagę. czemu mamy od roku tzw. bessę skoro
                    gospodarka polska pnie się znacząco do góry pod wieloma względami. Zauważ co
                    zrobiła sytuacja na rynku nieruchomości w stanach na całym świecie. Więc?

przytoczyłeś porównanie dwóch funduszy i widać wyraźnie który ma lepszy wynik
                    czy nie. Odchylenie standardowe, wskaźnik Sharpe'a to oczywiście nam dużo mówi o
                    jakim ryzyku mówimy ale nie dla psa kiełbasa. Pokaż mi mi giełde na świecie
                    która jest na minusie w ciągu 10 lat. Mimo wszystko wolałbym Akcje.Przecież to
                    jest wzrost na poziomie 200% podziel przez 11 lat.

Od 97 roku mieliśmy zerwaną bańkę internetową, różne załamania i oczywiście
                    trzeba wiedzieć kiedy się wycofać. Nie mówie że mimo wszytsko trzeba trzymać i
                    nie reagować na żadne sygnały. Zauważ pominięcie roku 2000,2001 kiedy działo się
                    jak teraz. Przechowując w pieniiężnym o jakim wyniku dzisiaj bysmy rozmawiali?

Dywersyfikacja i sytematyka to podstawa. Kiedy zaczynamy oszczedzać np. na
                    emeryturę i mamy powiedzmy 11 lat czasu to najpierw mimo wszystko dałbym na
                    akcje bo nie załamałbym się wpłacając 200zł przy obsunięciu 30-40% kiedy strace
                    powiedzmy 600zł skoro mam 11 lat . Zbiegiem czasu gdy kapitał rośnie to trzeba
                    krok po kroku dywersyfikować i zabezpieczać się .

Jeżeli uwazasz że źle doradzilem tej dziewczynie to przedstaw jej swój sposób
                    myślenia. Zdaje sobie sprawę że twoja wiedza, doświadczenie i praktyka może być
                    większa od mojej ale nie wydaje mi się żebym dużo się pomylil.
                    Zauważ że na tym forum ludzie szukają rozwiązań, pomocy i pomysłu a mniej suchej
                    teorii, domyśleń i krytyki jednego na drugiego.
                    • axel40 Re: Dawid 85 05.09.08, 11:35
                      Pokaż mi mi giełde na świecie
                      która jest na minusie w ciągu 10 lat.

Japonia jest w bessie od ponad 20 lat smile
                      A chcieliśmy być drugą Japonią.
                      • axel40 Re: Dawid 85 05.09.08, 11:43
                        Daleki jestem od stwierdzenia ,że źle doradzileś dziewczynie,tylko niczego nie
                        można być pewnym.Sam popieram ten sposób inwestowania,ale trzeba ubrać pacjenta
                        w odpowiednie ubranko,a na przykładzie UI akcji i pieniężnego chciałem
                        pokazać,że spokojny sen zapewnił fundusz pieniężny.Średnioroczne stopy zwrotu
                        nie różnią się zbyt wiele,a ograniczono ryzyko do minimum.
                        Do sloganów ciągle powtarzanych przez zarządzających funduszami należy
                        podchodzić z umiarem.Inwestycja kup i trzymaj jest często dla frajerów,nie
                        obrażając nikogo.Bo przecież jak nasze pieniądze topnieją to zarządzający i tak
                        zarabiają.Więc czy ty nie glosiłbyś podobnych haseł?
                        • axel40 Re: Dawid 85 05.09.08, 12:01
                          Zauważ pominięcie roku 2000,2001 kiedy działo się
                          jak teraz. Przechowując w pieniiężnym o jakim wyniku dzisiaj bysmy rozmawiali?

Nie można wybiórczo dopasowywać sobie wyników pod teorię ,która nam w danej
                          chwili pasuje . Tak robią fundusze w reklamach.Ostatni przykład z lipca z misiów
                          jak pokazywali stopy zwrotu powyżej 100% w wybranym okresie.To robiło wrażenie.
                          • axel40 Re: Dawid 85 05.09.08, 12:08
                            David 85 napisał:
                            ============================================================================
                            Dywersyfikacja i sytematyka to podstawa. Kiedy zaczynamy oszczedzać np. na
                            emeryturę i mamy powiedzmy 11 lat czasu to najpierw mimo wszystko dałbym na
                            akcje bo nie załamałbym się wpłacając 200zł przy obsunięciu 30-40% kiedy strace
                            powiedzmy 600zł skoro mam 11 lat . Zbiegiem czasu gdy kapitał rośnie to trzeba
                            krok po kroku dywersyfikować i zabezpieczać się .
                            =====================================================================

A to każdy inwestujący w FA powinien wydrukować i powiesic sobie nad
                            łóżkiem!!!!!!!!!
                            • mieux Re: Dawid 85 05.09.08, 13:33
                              >A to każdy inwestujący w FA powinien wydrukować i powiesic sobie nad
                              łóżkiem!!!!!!!!!

No to już wiem, czemu mi tak kiepsko idzie w inwestycjach: u mnie nad łóżkiem
                              wiszą motyle! smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka