georgina 15.12.02, 19:04 Bardzo prosze o przepis na salatke sledziowa, chcialabym zrobic na wigilie ale nie wiem jak. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kiwi Re: Salatka sledziowa IP: *.chello.pl 15.12.02, 21:46 kartofle obieram, kroję w plastry (albo kostkę)i gotuję około 10 minut w osolonej wodzie(muszą być ugotowane, ale nie przegotowane),potem odcedzam, zalewam zimną wodą, znów odcedzam. Wsypuję do miski. Do tego biała cebulka dymka w kosteczkę, albo inna, łagodna i szczypiorek. Dodaję śledzie w poprzecznych paseczkach. Jogurt bez dodatków mieszam z majonezem pół na pół. Konieczny jest jeszcze do wybory jeden z dwóch dodatków: albo jabłka spczyste czerwone ze skórką w kostkę albo korniszony. Schłodzić porządnie i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: Salatka sledziowa IP: proxy / *.chello.pl 16.12.02, 08:27 Ha ha!! Czy jest tylko jedna sałatka śledziowa (z mutacjami) ? Robię tak samo, tyle, że nie używam korniszonów a kiszonych ogórków. Zamiast cebulki czasem daję por (ładny jest i łagodny, ma aromat), zamiast jogurtu odrobinę oliwy. Przyprawiam to czasem lekko pieprzem. No i ziemniaki - gotuje albo w plastrach (jak Ty), albo w mundurkach, kroję wtedy na grube słupki. Pozdrowienia -b Odpowiedz Link Zgłoś
toolie Re: Salatka sledziowa 16.12.02, 19:39 a u mnie: sledzie,cebulka, ugotowane ziemniaki,ugotowana marchew, jajka na twardo, zolty ser. Wszystko polane majonezem zmieszanym z jogurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SISI Re: Salatka sledziowa IP: 195.117.68.* 16.12.02, 21:27 moja mama robiła tak- 4 ziemniaki ugot w łupinkach, 4-5 płatów śledzi solonych i wymocz. cebulka drobno pokrojona,20 dkg.fasolki JAŚ gotowała,a następnie drobno kroiła ,do tego 1 ogórek kiszony sól,pieprz do smaku i 1 łyżeczkę małą musztardy oraz majonez, a ja fasolkę daję z puszki białą i majonez niskotłuszczowy , aha , jeszcze moja mama dawała trochę oleju ja już nie daję bo ograniczam kalorie pychota polecam SISI Odpowiedz Link Zgłoś
u_ Re: Salatka sledziowa 16.12.02, 21:42 u nas na swieta robi sie salatke bardzo podobna do tzw. kaczego zeru, tylko zamiast groszku i kukurydzy dodaje sie biala fasole i ugotowane buraczki, pokrojone w kostke, no i oczywiscie sledzie pokrojone w paseczki lub gruba kostke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: georgina Re: Salatka sledziowa IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 16.12.02, 21:51 ale jaki proporcje, ile sledzi, ile ziemniakow i reszty ? prosze ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś