14.10.11, 11:52
Nie wiecie co to? Szukalam w tutejszej wyszukiwarce (to tak zanim ktos sie mnie czepi) - ale nie znalazlam. No nie moge znalezc tez nigdzie (w pobliskich sklepach mam na mysli) skrobii kukurydzianej, tylko maka kukurydziana jest, a jej nie mozna jak wyczytalam.

Wiec co z ta semolina? moge jej uzywac tak jak skrobii? co to w ogole jest :)

ps. nie jest zle, znowu jest mnie troszeczke mniej:) a najedzona jestem po uszy :)
Obserwuj wątek
    • e.m.i1 Re: semolina 14.10.11, 13:18
      Nie wiem nic na temat semoliny, ale skrobię kukurydzianą dostaniesz raczej tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Jest jeszcze w Almie, ale drogo i mało. Można tak samo używać skrobii/mąki ziemniaczanej, ta już jest dostępna prawie w każdym spożywczym.
    • kaludyna Re: semolina 14.10.11, 14:22
      semolina to taka kaszko-maka, otrzymywana z pszenicy odmiany durum - czyli twardej. wyglądem przypominać może kasze manna (może ale nie musi bo czasem bywa grubiej mielona), jest jednak nieco bardziej żółta, w sumie spokojnie może być używana zamiennie z kasza manna.
    • dorcia1234 Re: semolina 15.10.11, 16:58
      a skrobi kukurydzianej szukaj pod nazwą maizena
      • l.e.a Re: semolina 22.10.11, 10:49
        Semolina jest rodzajem mąki gruboziarnistej, czasem występuje w postaci kaszki. Jest produkowana z rodzaju pszenicy, która w naszym klimacie nie jest uprawiana. Jest to popularna mąka w płd. części Europy. Ma dużo niższy IG dlatego mimo iż Włosi jedzą sporo makaronu nie tyją. Semolinowy makaron czyli z mąki durum kupisz prawie w każdym sklepie ale semolinowej mąki w Polsce jeszcze nie widziałam.
        • kasiulka25 Re: semolina 22.10.11, 12:38
          leus,ja to w uk kupilam
        • krzysztofsf Re: semolina 22.10.11, 19:28
          allegro.pl/listing.php/search?string=Semolina+&category=0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka