Gość: nowicjusz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.06, 16:33 Punto czy Panda? Który samochód wybrać w szkole jazdy i na egzaminie? Jakie sa zalety jednego i drugiego i na co trzeba uważać przy ich prowadzeniu? Dzięks za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lenka Re: Punto czy Panda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 20:04 jak zapisujesz się na prawo jazdy i nie bardzo potrafisz jezdzić samochodem to powinno być ci to obojętne jakim samochodem jezdzisz - a jeśli już potrafisz jezdzić to tym bardziej powinno być ci to obojętne. Na co trzeba uważać przy ich prowadzeniu?? - zapewne na to co przy prowadzeniu innych samochodów - czyli wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowicjusz Re: Punto czy Panda? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.06, 21:27 Zapytałem, bo słyszałem,że na Pandzie łatwiej zdać, bo jest zwrotniejsza przez co łatwiej się nią np. parkuje. Zadając pytanie o prowadzenie tych aut (co Cię chyba poirytowało skoro dałaś 2 razy pytajnik) chodziło mi, czy np. budowa pojazdów powoduje jakieś utrudnienia typu ograniczone pole widzenia w bocznej tylnej szybie albo długi moment przyspieszenia, no nie wiem coś w tym stylu. Chodzi mi o techniczne rzeczy, a nie, że trzeba domknąć drzwi i ustawić sobie odpowiednio fotel! Jasne,że jest mi wszystko jedno, bo i tak nie umiem dobrze jeździć, ale pytam, czy któryś z tych samochodów nie jest "łatwiejszy w użyciu" czyli łatwiej na nim zdać egzamin. Jakkolwiek dziękuję za wypowiedź i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenka Re: Punto czy Panda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 10:12 nic mnie nie poirytowało - po prostu moim zdaniem powinno być ci to obojętne raczej - skoro nie za bardzo potrafisz jezdzić lub wprost przeciwnie - już jesteś świetnym kierowcom. Co do momentu przyśpieszenia to nie zależy przypadkiem od pojemności auta? laikiem jestem w sprawach technicznych raczej ale tak mi się wydaje (być może błędnie). Ja zdawałam na Pandzie a teraz jeżdzę Puntem i powiem ci że róznicy za bardzo nie odczuwam: fakt panda była słabsza moje punto jest trochę mocniejsze i w tym jest róznica bo jest trochę szybsze i nie takie mozolne jak panda (ale to wynika tylko i wyłącznie z większej pojemności). Co do zwrotności auta to w dużej mierze zależy od tego czy auto ma wspomaganie - więc radzę wybrać ci ten model samochodu który je ma, bo to duże udogodnienie. Co do widoczności - to w obu samochodach jest podobnie - siedzi się dość wysoko - i przez to widoczność jest dość dobra. Reasumując: wybierz auto które: ma wspomaganie i o jak największej pojemności (im mocniejsze auto tym lepiej się rusza zwłaszacza jeśli ktoś za bardzo nie potrafi tego robić). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenka Re: Punto czy Panda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 10:15 i jeszcze jedno o czym zapomniałam: Panda jest trochę bardziej "wąska" i krótsza niż Punto więc przy starym systemnie egzaminowania mogło mieć to jakieś znaczenie (choć myślę że jak ktoś się przyzwyczaił i nauczył to było mu bez różnicy) teraz przy tym systemie egzaminowania myslę że to już nie ma takiego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewcia Re: Punto czy Panda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 09:52 Ja w "swojej" szkole jazdy miałam jazdy Pandą, Punto i Mercedesem. Punto i Mercedes to tak od szkoły dla urozmaicenia, bo u mnie w mieście zdaje się na Pandach, więc najwięcej nimi się właśnie jeździ. Mi się bardzo Panda spodobała, dobra widoczność przez boczną i tylnią szybę, co o wiele ułatwia parkowanie i łuk. Zastrzeżeń do niej nie miałam, więc polecam Pandę. Ale spytaj się w szkole, może też jest u Ciebie tak, że możesz sobie zażyczyć np. ze 2 godziny na innym autku tak dla porównania. Pozdrawiam i powodzenia życzę :). Odpowiedz Link Zgłoś
johannes11 Re: Punto czy Panda? 21.03.06, 11:56 Cześć ! Prywatnie mam Punto (a jeżdżę też innymi) i powiem, że widoczność przodu auta jak dla mnie jest troszkę kiepska tzn nie bardzo wiadomo gdzie się kończy :) Natomiast plusem jest dodatkowe wspomagania tzw dual-drive lub opcja "city" ale wtedy musisz mieć pewność że będzie takowa na egzaminie. Prowadzi się to cudownie, dosłownie jednym palcem :) POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś