Dodaj do ulubionych

Punto czy Panda?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.06, 16:33
Punto czy Panda? Który samochód wybrać w szkole jazdy i na egzaminie? Jakie
sa zalety jednego i drugiego i na co trzeba uważać przy ich prowadzeniu?
Dzięks za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: Lenka Re: Punto czy Panda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 20:04
      jak zapisujesz się na prawo jazdy i nie bardzo potrafisz jezdzić samochodem to
      powinno być ci to obojętne jakim samochodem jezdzisz - a jeśli już potrafisz
      jezdzić to tym bardziej powinno być ci to obojętne. Na co trzeba uważać przy ich
      prowadzeniu?? - zapewne na to co przy prowadzeniu innych samochodów - czyli
      wszystko...
      • Gość: nowicjusz Re: Punto czy Panda? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.06, 21:27
        Zapytałem, bo słyszałem,że na Pandzie łatwiej zdać, bo jest zwrotniejsza przez
        co łatwiej się nią np. parkuje. Zadając pytanie o prowadzenie tych aut (co Cię
        chyba poirytowało skoro dałaś 2 razy pytajnik) chodziło mi, czy np. budowa
        pojazdów powoduje jakieś utrudnienia typu ograniczone pole widzenia w bocznej
        tylnej szybie albo długi moment przyspieszenia, no nie wiem coś w tym stylu.
        Chodzi mi o techniczne rzeczy, a nie, że trzeba domknąć drzwi i ustawić sobie
        odpowiednio fotel!
        Jasne,że jest mi wszystko jedno, bo i tak nie umiem dobrze jeździć, ale pytam,
        czy któryś z tych samochodów nie jest "łatwiejszy w użyciu" czyli łatwiej na
        nim zdać egzamin.
        Jakkolwiek dziękuję za wypowiedź i pozdrawiam
        • Gość: Lenka Re: Punto czy Panda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 10:12
          nic mnie nie poirytowało - po prostu moim zdaniem powinno być ci to obojętne
          raczej - skoro nie za bardzo potrafisz jezdzić lub wprost przeciwnie - już
          jesteś świetnym kierowcom.

Co do momentu przyśpieszenia to nie zależy przypadkiem od pojemności auta?
          laikiem jestem w sprawach technicznych raczej ale tak mi się wydaje (być może
          błędnie).

Ja zdawałam na Pandzie a teraz jeżdzę Puntem i powiem ci że róznicy za bardzo
          nie odczuwam: fakt panda była słabsza moje punto jest trochę mocniejsze i w tym
          jest róznica bo jest trochę szybsze i nie takie mozolne jak panda (ale to wynika
          tylko i wyłącznie z większej pojemności).

Co do zwrotności auta to w dużej mierze zależy od tego czy auto ma wspomaganie -
          więc radzę wybrać ci ten model samochodu który je ma, bo to duże udogodnienie.

Co do widoczności - to w obu samochodach jest podobnie - siedzi się dość wysoko
          - i przez to widoczność jest dość dobra.

Reasumując: wybierz auto które: ma wspomaganie i o jak największej pojemności
          (im mocniejsze auto tym lepiej się rusza zwłaszacza jeśli ktoś za bardzo nie
          potrafi tego robić).
          • Gość: Lenka Re: Punto czy Panda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 10:15
            i jeszcze jedno o czym zapomniałam: Panda jest trochę bardziej "wąska" i krótsza
            niż Punto więc przy starym systemnie egzaminowania mogło mieć to jakieś
            znaczenie (choć myślę że jak ktoś się przyzwyczaił i nauczył to było mu bez
            różnicy) teraz przy tym systemie egzaminowania myslę że to już nie ma takiego
            znaczenia.
    • Gość: Ewcia Re: Punto czy Panda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 09:52
      Ja w "swojej" szkole jazdy miałam jazdy Pandą, Punto i Mercedesem.
      Punto i Mercedes to tak od szkoły dla urozmaicenia, bo u mnie w mieście zdaje
      się na Pandach, więc najwięcej nimi się właśnie jeździ.
      Mi się bardzo Panda spodobała, dobra widoczność przez boczną i tylnią szybę, co
      o wiele ułatwia parkowanie i łuk. Zastrzeżeń do niej nie miałam, więc polecam
      Pandę.
      Ale spytaj się w szkole, może też jest u Ciebie tak, że możesz sobie zażyczyć
      np. ze 2 godziny na innym autku tak dla porównania.
      Pozdrawiam i powodzenia życzę :).
    • johannes11 Re: Punto czy Panda? 21.03.06, 11:56
      Cześć !
      Prywatnie mam Punto (a jeżdżę też innymi) i powiem, że widoczność przodu auta
      jak dla mnie jest troszkę kiepska tzn nie bardzo wiadomo gdzie się kończy :)
      Natomiast plusem jest dodatkowe wspomagania tzw dual-drive lub opcja "city" ale
      wtedy musisz mieć pewność że będzie takowa na egzaminie. Prowadzi się to
      cudownie, dosłownie jednym palcem :) POWODZENIA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka