Dodaj do ulubionych

Royal Canin

26.11.14, 15:05
Stale zaskakiwana popularnością Royal Canin, pokusiłam się o małe zestawienie karm na drobiu:

- Royal Canin Shih-tzu Adult: suszone białko drobiowe bez wartości procentowej, brak mięsa czy mączki mięsnej w składzie. Suszone białko pozyskuje się z tkanek pozostałych po przetworzeniu elementów zdatnych do spożycia przez człowieka - czyli z piór, kości itp.;

- Acana Adult Small Breed: dehydratyzowane mięso kurczaka 33%, świeże mięso kurczaka 10%, tłuszcz z kurczaka 7%, świeże całe jaja 3%;
- Applaws dla dorosłych psów małych i średnich ras: suszone mięso z kurczaka 66%, mielone mięso z kurczaka 8%;
- Gosbi Chicken & Rice: suszone mięso z kurczaka 31%;
- Husse Optimal Mini: kurczak - 63%;
- MARP Holistic Chicken ALS: świeże mięso z kurczaka 25%, suszony kurczak 22%, tłuszcz z drobiu 3%, sos z drobiu 2%;
- Planet Pet Society dla małych ras: mączka z kurczaka 25 %, liofilizowany kurczak 15 %.

Jakieś komentarze? ;)
Obserwuj wątek
    • bozka432 Re: Royal Canin 26.11.14, 15:10
      Mój psiak nie toleruje kurczaka (jak wiele shih) wiec wszystkie wymienione odpadają...:-) co do royala to dostaje hipoallergenica wiec n
      • bozka432 Re: Royal Canin 26.11.14, 15:14
        Mój psiak nie toleruje kurczaka (jak wiele shih) wiec wszystkie wymienione odpadają...:-) co do royala to dostaje hipoallergenica wiec nie narzekam :-) chociaż acana z jagnięciną też była ok :-) a jeśli chodzi o procentowe zawartości mięsa to tu na forum przeczytałam że dla naszych psiaków nie powinno go być więcej niż 30%...
        Skorki za poprzednia wiadomość, źle mi się kliknęło...:-/
        • m.zobeniak Re: Royal Canin 26.11.14, 15:27
          bozka432 napisał(a):

> a jeśli chodzi o procentowe zawartości mi
          > ęsa to tu na forum przeczytałam że dla naszych psiaków nie powinno go być więce
          > j niż 30%...
          > Skorki za poprzednia wiadomość, źle mi się kliknęło...:-/

Hmmm... Ten RC Hypoalergenic mięsa nie ma wcale - jest tylko hydrolizat wątróbki - i to drobiowej. ;) No i tłuszcze nie wiadomo z jakiego zwierzęcia (teoretycznie w każdej partii mogą być z innego).

A co do tych zalecanych wartości procentowych mięsa...
          1. zależy to od poziomu aktywności i trybu życia psiaka, jak i od jego wieku oraz stanu zdrowia (wydolność układu trawienia, potencjalne nietolerancje itp. - są psy, dla których jedynym odzwierzęcym źródłem białka mogą być jajka;
          2. Zwróć uwagę, czy chodziło o mięso w stanie 'mokrym, czy po dehydratyzacji, bo to czyni różnicę - i jest to widoczne w składach;
          3. Jeśli dobrze pamiętam, psowate są przede wszystkim mięsożerne. ;)
      • m.zobeniak Re: Royal Canin 26.11.14, 15:18
        Polecam rozejrzenie się za jakąś dobrą bezzbożówką np. na kaczce, króliku, rybach, bizonie itp. itd. Jest wiele świetnych produktów, które nie muszą się nazywać hipoalergicznymi, żeby nie zawierać:
        - kurczaka;
        - tłuszczów zwierzęcych niewiadomego pochodzenia, jajek itp. itd;
        - zbóż, których gluten też uczula;
        - rakotwórczych konserwantów BHA / BHT,
        jak w RC.

To, co działa w RC 'z korzyścią dla alergików', to rozbicie białek w procesie hydrolizy do poziomu aminokwasów (by pióra, kości, robaki nie alergizowały) - plus dodatki babki lekarskiej i kaolinu. Każdy by się po tym prawidłowo wypróżniał.

Osobiście polecałabym Canine Caviar, MARP Holistic, ew. Farminę lub Fish4Dogs.
        • bozka432 Re: Royal Canin 26.11.14, 15:22
          Dziękuję za radę, poczytam o tych karmach i zastanowię się nad zmianą :-)
          Pozdrawiam, Bożena
          • m.zobeniak Re: Royal Canin 26.11.14, 15:29
            Ja mam ten psychiczny spokój, że mój psiak z drobiem nie ma problemu. Potrafi zareagować podrapaniem się jedynie na zbyt dużą ilość świeżego indyka. ;) Stosuję dietę mieszaną, na co dzień z karm głównie trzy wersje Husse, ale tam przy jagnięcinie czy łososiu hydrolizaty drobiowe jakieś są - więc nie polecałam.
          • m.zobeniak Re: Royal Canin 26.11.14, 15:35
            Miałam jeszcze napisać, że Acana to bardzo dobry wybór. ;) Dla drobiowych alergików zwłaszcza Lamb & Okanagan Apple, Pacifica (jeśli psiak skłonny jest polubić ryby), Grasslands (bardzo wysoko oceniana, z jagnięciną, kaczką i rybami - uwaga tylko na jajka w składzie, choć mam nadzieję, że nie zaszkodzą), czy Ranchlands (wołowina, jagnięcina, bizon, ryby - bez drobiu i jajek).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka