samotny

(72 wyniki)
  • Witam. Pytałam w dwóch urzedach skarbowych w informacji i mam dwie odpowiedzi :( Jesli nie ma ślubu ale ojciec i matka dziecka są zameldowani pod tym samym adresem to czy jedno z nich może rozliczyś się jako samotny rodzic? Dziekuję i pozdrawiam.
  • Witam. Mam problem. Nie wiem jak dokładnie się rozliczyć. Sama wychowuję dziecko. W 2010 pracowałam tylko 5 mies za najniższą krajową. Dlatego nie wiem czy owa ulga mi przysługuje? Wiem ,że na pewno nie w całości ale czy chociaż część można uzyskać przy tak niskich dochodach i krótkim okresie pracy? I czy jeśli rozliczam tą ulgę to czy mam zaznaczać ,że sama wychowuję dziecko? A jeśli ulga mi sie nie należy to czy z tytułu samotnego wychowywania coś dostanę? I czy mogę te dwie rzeczy na raz ...
  • Opiszę pokrótce sytuację. Pracodawca zamierza mi dorzucić nowe obowiązki (i to niemało), które będę musiała wykonywać gratis w "normalnym" czasie pracy. Dodatkowo kilka razy w tygodniu mam pracować dłużej o dwie godziny, ale to już dodatkowo płatne, chociaż jest to ta sama praca, którą mi właśnie dodatkowo wliczył do zwykłego czasu pracy. Dodam, że do tej pory osoba, która tę pracę wykonywała w zwykłym czasie pracy, miała za nią odrębne wynagrodzenie, czyli pensja + extra zarobe...
  • Witam, czy któraś z samotnie wychowujących mam mogłaby mnie bardziej uświadomić odnośnie moich praw w pracy. Jestem zatrudniona w niepełnym wymiarze czasu pracy (zamiast urlopu wychowawczego), czy należ mi się jakieś przywileje, np uprzedzam ostatnio szefa, że na m-c lipiec będę potrzebowała urlop, ponieważ jest nieczynny żłobek, a ostatnio się dowiaduję, że to ja mam zmartwienie. Nie wiem co na to kodeks pracy, czy w jakiś szczególny sposób traktuje matki samotnie wychowujące dz...
  • Witam. Przeszukałam kilka forów, mam kilka wykluczajacych się wyroków sądów i nadal nie wiem czy mogę sie rozliczyc jako matka samotnie wychowujaca dziecko :) Mam wiec pytanie jakie są konsekwencje gdy rozliczę sie jako samotna matka a US to zakwestionuje, odda do sądu i wyrok bedzie dla mnie niekorzystny. Czy tylko zwrot dodatkowych pieniędzy czy jakies srogie kary...??? Mam juz dosc polskiego prawa które nie jest precyzyjne. Jak może byc tak ze w jednej sprawie są różne wyroki w zależnośc...
  • Jestem w 4 msc ciąży, mieszkam z tatusiem mojego dziecka. Nie mamy ślubu i pewnie przed porodem go nie będzie :) Mieszkamy w mieście oddalonym o 400 km od mojego miejsca zameldowania. W związku z tym, mam pytanie: gdzie przysługują mi wszelkie świadczenia socjalne? Tam gdzie jestem zameldowana, czy tam gdzie urodzę dzidzię? Czy konieczne będzie przemeldowanie?
  • No wlasnie jak to teraz z tym bedzie? Mam kolezanke, ktora ma coreczke z orzeczeniem niepelnosprawnosci, dziecko wymaga rehebilitacji itd, nie ma sadownie przyznanych alimentow, ale dostaje od ojca dziecka jakos tam kwote, wogole sa w dobrych stosunkach, pomaga jej itd ale razem nie sa, a szkoda(moim zdaniem to sa zbyt uparci, ale to ich sprawa)z mopsu dostaje na mala 43zl rodzinnego, 250 jako samotna matka z chorym dzieckiem, po 1 wrzesnia to sie zmieni, nie dostanie tego zasilku...
  • WITAJCIE Matka która ma 45 lat i wmaju pobierała ostatni raz "kuroniowke" jest bez pracy .Jedynym jej dochodem jest 40 zl rodzinnego+170 zasilek dla samotnej matki+alimenty 150zł czyli na 1 mc dochod wynosi 105 zł na 1 osobe+te 150 zł alimentów Dziewczyny od wrzesnia podobno maja zlikwidowac ten zailek 170zł-to bedzie juz katastrofa Czy tej kobiecie(bardzo bliska moja rodzina) przysługuje jakikolwiek dodatek z opieki spolecznej?? Słyszałam ze mozna ubiegac sie o dodatek 400zł(za...
  • prosze o pomoc wszyskie mamy które znają odpowiedź. Moja kuzynka jest samotną matką, mieszka z mamą i dwójką rodzeństwa w dwóch pokojach.dziecko ma nazwisko ojca, ojciec płaci alimenty.ostatnio wystąpiła do mopsu o zasiłek dla samotnej matki ale nie dostała go.w okienku pani powiedziała ze musiałaby byc wdowa albo ojciec dziecka musi być nieznany.Wie któraś czy to napewno tak? Czy może coś źle zrozumiała?ona naprawde potrzebuje tej kasy.nie przelewa sie im.prosze o informacje i z g...
  • jesli dubluję temat to serdecznie przepraszam ale nie mam niestety czasu na przeszukiwanie zasobów forum, prosze o wyrozumiałość moja sytuacja: byłam na macierzyńskim do połowy stycznia br, teraz jestem do końca marca na urlopie wychowawczym, po którym to przechodzę na urlop wychowawczy jestem samotnie wychowującą dziecko, dziecko uznane przez ojca, nie mam zasądzonych alimentów na dziecko i teraz pytanie: czy należy mi się płatny wychowawczy? czy ta płatna opcja dotyczy tylko os...
  • mając ustalone ojcostwo ale żadnego wyroku o alimenty ani nic w tą dudkę??? bo już sama nie wiem, na logikę powinnam mieć jakiś papier, ale w programie, któy sąciągęłam do rozliczenia nie ma nic na temat jakiś dowodów na bycie samotną matką?????? laski szybko za nim wątek przeniosą pliss :)
  • jestem na utrzymaniu rodzicow, nigdy nie pracowalam, wlasnie skonczylam liceum .moja corcia dzisziaj konczy 2 miesiace. czy mam prawo do jakiegos zasilku?? help
  • Co jest bardziej korzystne dla matki? Rozliczenie się jako samotna matka cz normalnie indywidualnie ze stosunku pracy? Kwota nadpłaty jest taka sama zarówno w przypadku samotnej jak i normalnie się rozliczającej się matki. Więc o co w tym chodzi??
  • Jako samotna matka mogę rozliczać podatek dochodowy wspólnie z dzieckiem. Rozwód uzyskałam niedawno. Czy mogę rozliczyć się wspólnie z dzieckiem juz w tym roku? i za jaki okres (cały rok czy też tylko za okres od rozwodu do końca roku) ? Pozdrawiam, Chalsia
  • No właśnie, co to jest? Jestem obecnie na urlopie wychowawczym, czym on się różni od urlopu wychowawczego dla samotnej matki (teoretycznie mam prawo, bo jestem samotną matką). Będę wdzięczna za wyjaśnienia, Pozdrawiam, Joanna
  • Witam, proszę podpowiedzcie, bo słyszałam juz rózne opinie. Spotkałam się z interpretacja ustawy o dodatku dla matki samotnie wychowującej dziecko, że jesli tatuś dziecka odsiaduje wyrok i przebywa w Zakładzie Karnym, to mama ma prawo starac się o dodatek. czy to prawda, czy któraś z Was spotkała się z taka sytuacją?
  • W grudniu kończy mi się urlop macierzyński i chce wykorzystać urlop wychowawczy jestem samotną matką, ojciec mojej córki ją uznał ale nie mam zasądzonych alimentów, czy w takiej sytuacji moje dochody za 2005 zostaną uznane za utracone i czy będzie mi się należał zasiłek rodzinny, zasiłek wychowawczy (400 zł) i dod.dla matek samotnie wychowującej dziecko (170 zł).?.Druga sprawa, to czy dostane także dod.za urodzenie dziecka - (becikowe 1000 zł) o ktore można się starać 1 rok od urodze...
  • Idę na urlop wychowawczy i zamierzam ubiegać się o dodatek dla smotnych mam. zyję z ojcem dziecka, ktory dobrze "stoi" finansowo, jednak wolę mieć swoje pieniądze. Wiem, że za chwilę pojawią się głosy, że robię źle, "krzywdzę" państwo,wykorzystuję system, jestem niemoralna itd. Pytanie kieruje do mam bedących już w takiej sytuacji - czy ktoś je sprawdzał, czy są rzeczywiście same, czy ktoś słyszał o ewentualnych karach i w jakich są wysokościach? Nim złoże wniosek chciałabym wiedz...
  • Dziewczyny, pomocy - tak na szybko, zanim mnie stad gdzies przeniosa. Moze cos podpowiecie. Chodzi o moja przyjaciolke, ktora cale zycie miala pod gorke: pochodzi z dosc patologicznej rodzinki, z czego - cale szczescie - o wlasnych silach i dzieki swojej determinacji zdolala sie wygrzebac. Przez cale zycie wszyscy mieszkali na kupie w dosc duzym mieszkaniu komunalnym i teraz ona SAMA zostala z ogromnym dlugiem do splacenia, ponad 70 tysi (bo oczywiscie rodzinka nic nie placila...
  • Emamy pomóżcie! Jestem samotną przyszła mamą- dzidzia urodzi sie za miesiąc. Czy mam prawo do jakiegokolwiek zasiłku z tytułu urodzenia dziecka przy dochodach z 2002 roku ok. 600 zł/osobę? (tak wynika z moich obliczeń) i czy warto w ogóle składac dokumenty do Urzedu Gminy w takiej sytuacji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się