Forum eDziecko edziecko Przedszkola
ZMIEŃ
      samotny

samotny

(55 wyników)
    • Witam chciałam się z Wami podzielić pewną kwestią. Wczoraj zarejestrowałam córkę wybrałam dwa przedszkola na tarchominie w podaniu zaznaczyłam że jestem samotną matką i zaniosłam dokumenty do przedszkola i tu zaczęły się schody. 1. Jestem mężatką nie mam jeszcze rozwodu. 2. Faktycznie z mężem nie mieszkam od roku, nic nas nie łączy, nie prowadzimy wspólnego gospodarstwa 3. mam prawomocny wyrok przyznający alimenty na dziecko. Pani dyrektor stwierdziła że alimenty nie są żadnym dowod...
    • Szlag mnie trafia. Okazuje się, że w naszym państwowym przedszkolu w Warszawie, do którego chodzą moje dzieci w grupie starszej jest (uwaga!) 70 % samotnych matek zwolnionych w połowie z opłaty. Czyli płacą ok. 250 za 1 dziecko, a ja 500. Owszem, dobrze zarabiam, z uwagi na odpowiedzialność w pracy zdarza mi się nie spać po nocach, pracować w nocy w domu etc. oczywiście wszystko kosztem dzieci i domu, ale jak widać w naszym kraju to się po prostu nie opłaca. I nie naskakujcie na mnie. Nie ma...
    • Jakie to niesamowite, ze na czas rekturacji wiele matek gotowych jest się nawet "rozwieść", żeby zwiększyć szanse przyjęcia dziecka do przedszkola. Z kolei inne, żyjące w nieformalnych związkach, tzw konkubinatach na czas rekrutacji "zapominają", że dziecko ma tatusia, z którym tworzą razem pełną rodzinę, a że bez ślubu? Kogo to obchodzi? Samotne wykorzystują fakt swojej samotności wtedy, gdy jest im z tym wygodnie. Kiedy trzeba są samotne, w innej wygodnej dla nich sytuacji, tw...
    • nakazano mi donieść w jednym z przedszkoli w Krakowie. Jedyne co mam to prawomocny wyrok sadu odnosnie rozwodu. Czy Urzad Stanu Cywilnego moze wydac poswiadczenie ze nie wstapilam w nowy związek malzenski i jestem stanu wolnego? Teraz pytanie, czy w USC miejca zamledowania, swojego urodzenia i zawarcia rowniez pierwszego (jedynego) malzenstwa?
    • Mam pytanie. W jakiej sytuacji przedszkole publiczne może odmówić samotnej matce przyjęcia jej dziecka do swojej placówki?
    • ... I mój syn dostał się do przedszola. Nie rozumiem waszego Zachowania!!! Wy macie prawo A my nie??? Bo co, jesteście lepsze bo jest was 2 ? Ja jestem wdową , z czego mam utrzymać dziecko jak nie pójdę do pracy ? Z kim mam zostawić 3 -latka . może zamkne go w domu samego,żeby zrobić miejsce dla was w przedszkolu!!!! Skoro jedno z Was pracuje niech drugie zostanie z dzieckiem. Ja jestem SAMA !! z moim dzieckiem nie ma kto zostać.Jest mi przykro kiedy słysze " no pewnie naściem...
    • w kazdym poscie agresja i atak na samotne matki w kontekscie przedzskoli! nie jestem samotna matka i nawet moje dziecko nie startuje do panstwowego( jest w niepublicznym) ale czy wy sobie nie zdajecie sprawy, ze nawet dzis wazs maz moze miec wypadek i bedziecie...samotnymi matkami powielajacymi los tamtych opisywanych. druga rzecz-zesc z owych samotnych to kobiety pewnie zyjace w konkubinatach, ktorych na tym forum jest akurat sporo. ale nie o tym chcialam pisac. wg prawa sa s...
    • jeśli matka nie pracuje ale jest samotną matką to czy też jej się "nalezy" pierwszeństwo w przyjęciu dziecka do przedszkola? Rozumiem, że matka samotna i pracująca ma pierwszeństwo, ale dlaczego niepracujący samotny rodzic też?
    • Jestem jednym z rodziców, którym zachciało się fanaberii pod tytułem "pełna niekarana rodzina". Niestety moje dziecko jest tym gorszym bo mnie i mojemu mężowi zachciało się ślubu i teraz w odróżnieniu od tych normalnych samotnych muszę być w strachu, że moje dziecko nie zaliczy się do tych, które cudem jakimś dostaną miejsce w państwowym przedszkolu. A wszystko dzięki rozporządzeniu: bip.men.gov.pl/akty_pr_1997-2006/rozp_275.php Minister nie wiedzieć czemu stawia dzieci rodziców samotn...
    • Wygrały ewidentnie dzieci samotnych matek. W dwóch z wybranych przez nas przedszkoli na Ursynowie 80 proc to właśnie dzieci tzw. samotnych matek a reszta to rodziny wielodzietne. W pozostałych nie byłam w stanie sprawdzić. Te samotne matki nazwałam tzw. samotnymi, bo większość z nich żyje w konkubinacie - ma pieniądze większe niż ja i mąż (oboje pracujemy - ja po nocy, bo kto w dzień dzieckiem się zajmie - już nie daję fizycznie rady). W przedszkolach mówią, że już od dawna tak jest al...
    • Drogie Mamy samotnie wychowujące dzieci, Dowiedziałam się, że przy składaniu karty do przedszkola trzeba "udokumentować" samotne macierzyństwo. Orientujecie się jakie dokumenty są wymagane? Nie jestem rozwódką (nigdy nie byłam mężatką) i nie mam zasądzonych alimentów (załatwiliśmy sprawę z ojcem dziecka polubownie, tzn na zasadzie umowy ustnej). Nie pobieram też żadnych zasiłków z tytułu bycia matką samotnie wychowująca dziecko. W jaki sposób mam udokumentować swoją "samotność"???
    • Pochwaliła mi się ostatnio moja sąsiadka (od 12 lat szczęśliwa mężatka i mama 2 córek) - skoro i tak dyrektorzy nie mają uprawnień, by sprawdzić... Całe szczęście, że startujemy do innych przedszkoli, bo krew by mnie zalała. W sumie, ciekawa jestem, jaki będzie finał.
    • Witam Was serdecznie, Trochę się obawiam, że posypią się na mnie gromy...ale gdzie mam się spytać jak nie tutaj. Jestem po rozwodzie i na razie mieszkam z rodzicami. W trakcie naboru do przedszkola na rok 2006/2007 do grupy 3-latków nie napisałam w karcie, że jestem "samotną matką" tylko, że "jestem po rozwodzie", gdyż uważałam, że skoro pomagają mi rodzice nie do końca mieszczę się w tej definicji. No i nie przyjęli nas, dostaliśmy się dopiero z odwołania kiedy wyjaśniłam swoją s...
    • Witam, chciałabym się spytać jakie są warunki, które trzeba spełniać, żeby dostać preferencyjne punkty za bycie samotną matką przy przyjęciu do przedszkola? Nie mamy ślubu, nie mieszkamy razem, ale ojciec ma kontakt z dzieckiem. Czy to wystarczy? czy jest jakaś weryfikacja? Czy zaświadczenie z pracy o zatrudnieniu ojciec też ma dać? Nie chcę być naciągaczka, ale jeśli się kwalifikuję, to chciałabym z tego skorzystać.
    • Witam, czy mógłby mi ktoś udzielic informacji jakie dokumenty składa w przedszkolu matka samotnie wychowująca dziecko? Bede sie starała o przyjęcie mojeg dziecka do przedszkola kiedy będzie miał 2,8 miesiąca i nie wiem jak mam sie przygotować na ten bój.Bardzo się martwię ponieważ za 3 tyg rozwiązanie kolejnej ciąży a sytuacja rodzinna nieszczególna.
    • Czy samotna nie posiadająca dochodów matka może ubiegać się o jakieś zniżki w opłatach (wcale nie niskich) za przedszkole? Co takiej osobie w ogóle przysługuje? Oczywiście dyrekcja przedszkola milczy jak zaklęta na ten temat...
    • Obdzwoniłam dziś dwa USC i nie wydają takich zaświadczeń. Mogą mi dać odpisy aktu urodzenia mojego i dziecka (z adnotacją o uznaniu przez ojca), ale to nie wyklucza faktu że można miec męża. Czy wiecie coś więcej jak to załatwić?
    • Witajcie, szukam przedszkola dla dziecka i usiluje sie dowiedziec, jakie sa inne kryteria oprocz tych ustalonych przez "miasto". Wyobrazam sobie, ze bedzie wiele sytuacji, ze o miejsce beda sie ubiegac osoby majacy identyczna liczbe punktow, a miejsc bedzie mniej. Pytam o to dyrekcje przedszkoli, ale nikt nie chce dac mi zadnej odpowiedzi. Zaznaczaja tylko, ze podan jest duzo, a miejsc malo. Druga sprawa to samotni rodzice - jeden przedszkola daja "wiare" deklaracji, inne zadaja dokumentow,...
    • Punkty? (16)

Czym sie różnią te dwa punkty?: [b]Dzieci matek lub ojców samotnie je wychowujących 64 pkt; Dziecko wychowywane przez samotnego, pracującego rodzica/opiekuna prawnego 32 pkt[/b] Czy rodzic może je sobie zsumować? Czy matka samotnie wychowująca i pracująca ma 64 punkty czy 96 punktów? --
    • Czy są tu rodzice dzieci uczęszczających do przedszkoli na ulicy Szwankowskiego, Irzykowskiego, Wyki lub inne w obrębie ulic Lazurowa/Człuchowska/Powstańców Śląskich/Górczewska? Jeśli tak to bardzo proszę o opinie jakie są wasze wrażenia, a jakie wrażenia mają wasze dzieci. W tym roku moja kolej zapisać dziecko do przedszkola i te mam na oku bo najbliżej. Jak z wyżywieniem,jak traktują tam dzieci -szczególnie te najmłodsze. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się