wesele

(87 wyników)
  • Tak mnie natchnelo w zwiazku z pobliskim watkiem, czy osoby urzadzajace wesele, czy to para mloda osobiscie czy w jej imieniu jacys organizatorzy, maja obowiazek tak zaplanowac slub i wesele aby jedno nie bylo zbyt oddalone od drugiego? Dalej idac podobnym tropem, czy w ogole sluby, wesela a zwlaszcza wesela na ktore nie kazdy ma latwy dojazd powinny byc tak organizowane aby goscie mieli jak najblizej od swojego miejsca zamieszkania? A jesli Organizatorzy Wesela -OW- (tu wrzucam ...
  • Witajcie, mam taki dylemat - na wesele będą min. zaproszeni kuzyni wraz ze swoimi dziećmi. Ot, nic nadzwyczajnego. Problem w tym, że część tych dzieci jest w wieku gimnazjalnym i nie da się wykluczyć, że mają już jakieś sympatie, z kimś tam się spotykają, raczej trudno mówić tu o "związkach". Nie mam pewności, bo kontakty z nimi są rzadkie i nieregularne. I teraz pytanie - jak się zachować? Kierować do nich osobne zaproszenia, czyli zapraszać wraz z osobą towarzyszącą? Zapraszać tylko m...
  • Czy spotkaliście się z tym, że zaproszeni goście kompletnie ignorują RSVP??? Nie rozumiem o co chodzi, czy w Polsce nie stosuje się tej formuły czy trafili mi się niezbyt wychowani goście? Wręczyliśmy zaproszenia na ślub i wesele 50 osobom. Na zaproszeniach wyraźnie widnieje data RSVP. W trakcie osobistego wręczania zaproszeń część gości od razu powiedziała, że przybędzie, większość jednak powiedziała, że da nam znać. Minął tydzień od daty RSVP wydrukowanej na zaproszeniach i absolutnie...
  • Witam serdecznie, Chciałabym zasięgnąć Waszej porady jak rozwiązać pewną krępującą dla mnie sytuację. Otóż, w przyszłym roku odbędzie się moje wesele, na które zapraszamy z narzeczonym wyłącznie osoby dorosłe. Wynika to z wielu powodów - dzieci byłoby czternaścioro (chodzi o małe dzieci, od 2-10 lat), wielkość sali jest ograniczona, noclegi znajdują się w hotelu oddalonym od miejsca wesela, a ja sama ze względu na ograniczenia sali oraz funduszy, nie chcę rezygnować z zapraszania przyjació...
  • Jestesmy zaproszeni na wesele mojej kolezanki w czerwcu. Slub zaczyna sie o 16, potem impreza weselna. Moj chlopak chce ubrac czarny smoking+ biala koszula. Mnie sie jakos to gryzie z okazja, zarowno kolor jak i marynarka smokingowa. Wg wielu stron internetowych smoking na weselu to wpadka, jednak wg niektorych wcale nie. co Wy na to?
  • Było tak... Pewna miła, atrakcyjna wdowa (40+) została zaproszona na wesele w rodzinie zmarłego męża. Od śmierci męża minęło 7 lat, od 3 lat Pani ma stałego partnera, z którym planuje wspólną przyszłość. Do chwili wesela, krewni zmarłego mogli nie wiedzieć o istnieniu tego człowieka, Pani się z ta znajomością nie afiszowała (ale i nie ukrywała jej w sposób szczególny). Na ślub i wesele dostała zaproszenie z osobą towarzyszącą. Postanowiła pójść z partnerem, wesele uznała za doskonałą okazje d...
  • Witajcie! To mój pierwszy post na gazetowym forum i w ogóle trochę mi niezręcznie pytać o radę w takiej sprawie, ale nie chciałabym zepsuć tej sytuacji dlatego zależy mi na poznaniu Waszych opinii. Mam nadzieję, że nie zostanę spostponowana :) Być może nie musiałabym zadawać tego pytania gdyby nie fakt, że jeszcze nigdy nie byłam zaproszona na ślub i wesele (wśród przyjaciół mam zwolenników kohabitacji a rodzina jest mała i rozsiana po Polsce więc nie utrzymujemy kontaktów) Jakiś czas temu d...
  • Zostałam zaproszona wraz z małżonkiem na wesele mojej dawnej przyjaciółki, z którą kiedyś byłam w bliskich relacjach, a obecnie kontakt osłabł, głównie z powodu dzielącej nas odległości, ale nadal ją bardzo lubię i jest dla mnie osobą ważną. Ucieszyłam się, potwierdziłam naszą obecność, w międzyczasie miałyśmy okazję się spotkać i pogadać, było sympatycznie. Od lat jestem wegetarianką, byłam nią przez cały okres znajomości z przyszłą panną młodą, założyłam więc, że zapraszając mnie na wesel...
  • Mam takie głupie pytanie, ale powstała o to mała scysja i nie wiem jak się ustosunkować. Temat wesela. Czy kulturalne jest, jeżeli są karteczki na stołach, gdzie kto ma siedzieć, samemu je przestawić i się przesiąść. Potem w trakcie imprezy to sama uważam, że niech każdy sobie siada gdzie chce, ale na samym początku? Przyznam, że sposób usadzenia gości był dość starannie przemyślany i trochę to wyglądało przez moment, jakby ta konkretna para nie chciała usiąść koło tych akurat osób. Oni t...
  • Dostałem zaproszenie dosłownie dzisiaj podczas, gdy wesele odbywa się w ostatnią sobotę maja czyli za niecały miesiąc. Jestem kompletnie do tematu nieprzygotowany ( finansowo przede wszystkim) , nie chce robić kichy i wsadzać w kopertę 200zł a właściwie nawet i ta kwota jest dla mnie pewnym obciążeniem, bo zaproszenie spadło z sufitu a ja mam bardzo słaby okres finansowo. Kompletnie mi ten termin nie leży pod tym względem. Kolega jest obecnie raczej dalszym znajomym, kiedyś bliższym ale to by...
  • Dzień dobry. Będę bardzo wdzięczna ze pomoc w rozwiązaniu trzech kwestii związanych ze ślubem i weselem. Teściowie finansują nam w 60% koszty wesela. Mój tato ( brak oszczędności) pokrywa ok 13% %, a my (narzeczeni) finansujemy resztę. Moja mama pozostawiła mi w spadku mieszkanie, w którym obecnie mieszkamy. Bardzo chciałam, aby ten dzień był przygotowany i urządzony po mojemu. Mój narzeczony był tego samego zdania. Niestety moja teściowa ma inną wizję. Jestem przyszłym teściom bardzo wdz...
  • Witam, dostaliśmy z mężem zaproszenie na wesele:my+córka. Zaproszenie jest do mojej 17lat młodszej kuzynki,córka siostry mojej mamy.Widuję sie z nia bardzo rzadko,kontakty sporadyczne.Gdy my z męzem braliśmy ślub jej nie zapraszalismy, tylko rodziców tzn,moja ciotkę i wujka, gdyż robiliśmy wtedy małe przyjecie dla 20 moze osób. Teraz ich wesele wypada akurat na weekend kiedy mielismy w planie gdzies pojechać, mąż nie chce iść, chce odmówić - coś wymyślić, ja mam obiekcje czy wypada odmówic...
  • Niedawno zostałam zaproszona wraz z mężem na wesele koleżanki, które odbywało się za granicą. Kiedyś częściej się spotykałyśmy ale przez ostatnie trzy lata jedynie rozmawiałyśmy parę razy przez telefon (to ja inicjowałam te rozmowy) pomimo iż mieszkamy w jednym mieście. Wydaje mi się, że zostaliśmy zaproszeni gdyż jesteśmy pewnie jednymi z niewielu osób wśród jej kręgu znajomych, które mogły sobie finansowo pozwolić na taką podróż. Ale nawet się ucieszyliśmy bo mieliśmy ochotę pojechać właśni...
  • Dzień dobry, Ostatnio zatknęłam się z całkowicie dla mnie nową sytuacją. W zeszłym tygodniu miał miejsce ślub i wesele mojego syna. Po przyjęciu weselnym pomogłam młodym rozpakować prezenty i posegregować pieniądze z kopert (na ich wyraźną prośbę - od wielu lat jestem kasjerką, więc szybko mi takie rzeczy idą). Wyjmując pieniądze z kolejnych kopert znalaźliśmy aż 4 puste (na 27). Jak napisałam, nigdy wcześniej się z czymś takim nie zetknęłam ani o tym nie słyszałam. Co Wy o tym sądzicie? J...
  • Dostaliśmy zaproszenie na ślub i wesele w miejscowości 300 km oddalonej od naszego miejsca zamieszkania, nic nam nie wiadomo na temat noclegu, czy zapraszający powinni zapewnić nocleg przyjezdnym czy leży to w naszej gestii? Tak czy siak już sobie hotel zarezerwowalismy, aczkolwiek wszyscy mówią, że to powinna być sprawa zapraszających, a Wy co myślicie ?
  • jak się zachować,gdy idę z chlopakiem na wesele,potanczylismy,siedzimy a on uswiadamia mnie,ze idzie potanczyc z innymi kobietami,a ja siedze przy stoliku dalej, rozumiem jak są to ciocie,siostra,bratowa,kuzynka,babcia,moje dobre kolezanki,jego kolezanki ale on prosi obce dziewczyny;raz nawet poposil moja bardzo,bardzo ladna znajomą,ktora byla na tej imprezie z chlopakiem... jak mam sie zachować?bardzo boli mnie jego zachowanie,doradzcie,proszę...
  • Witam:) Mam następujący dylemat/pytanie... Sytuacja wygląda tak: jest przyjęcie (wesele:)), zaproszonych minimum kilkadziesiąt osób. Kto powinien inicjować rozmowę: gospodarze (panna młoda i pan młody) z gośćmi, czy na odwrót? Pomijam oczywiście kwestię składania życzeń - tutaj podchodzą goście, ale co później? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam:)
  • Witam, Mam pytanie dotyczące sposobu ubioru na wesele. Mam na nim być partnerką drużby, ale nie druhną - czy więc obowiązuje mnie ubiór jak dla druhny, czy mogę ubrać się dowolnie? Chodzi głównie o to, czy mogę założyć czarną sukienkę. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Witam wszystkich,potrzebuję szybkiej rady, bo niestety zostało mi bardzo mało czasu na podjęcie decyzji. Sytuacja jest następująca: moja kuzynka, z którą - po pewnych rodzinnych scysjach-nie kontaktowałam się prawie 8 lat, wydaje za mąż swoją córkę. Wesele jest w sierpniu. Zaproszenie przyszło pocztą już w kwietniu, spodziewałam się, że pójdzie za tym telefon z zaproszeniem ustnym, ale tak się nie stało. Nie potwierdziliśmy przybycia do czasu obowiązującego terminu i podjęliśmy decyzję, że n...
  • Prosze o pomoc co ma zrobic mloda para: - jesli do podanego terminu potwierdzenia przyjscia na wesele nie otrzyma zadnej odpowiedzi od zapraszanych osob - czy ma sie z nimi kontaktowac i pytac czy beda uczestniczyc w przyjeciu weelnym czy nie? - jesli ma sie nie kontaktowac to czy milczenie ( brak odpowiedzi) oznacza ze przychodza czy nie? Dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się