15.06.10, 17:59
jak ją robicie? tzn. jakie proporcje mleka i otrębów?

a czy ma znaczenie jaki to rodzaj otrębów?różnią się smakami?
Obserwuj wątek
    • d_dora Re: owsianka 15.06.10, 19:03
      a gotujecie to razem z mlekiem czy tylko dosypujecie do gorącego?bo ja mam
      ochotę to spróbować ale nie wiem jak zrobić
      • cn_tower Re: owsianka 15.06.10, 19:20
        ja na gotujące się mleko, wrzucam "kluski" tj. w szklance mieszam otręby owsiane
        z jajkiem, i mam pyszną zupkę mleczną
        • marta.szu Re: owsianka 15.06.10, 19:26
          ja robie tak:
          do szklanki zimnego mleka wsypuje otreby 2 lyzki owsianych i 1 pszennych i
          stawiam w garczku na kuchenke, na malym gazie doprowadzam do wrzenia i wylaczam,
          jak otreby zmiekna to wcinam,po wylaczeniu gazu dorzucam jedna tabletke slodzika
    • magdulichaa Re: owsianka 15.06.10, 22:09
      ja chyba robię najprostszą owsiankę na mleku

zagotowuję mleko ze słodzikiem (1 - 2 tabletki), ok 200 ml mleka, wyłączam gaz,
      dodaję 2 łyżki otrąb owsianych i 1 łyżkę otrąb pszennych i mieszam, wychodzi
      dość gęsta, ale ja taka właśnie uwielbiam!!!!
      • marita_ie Re: owsianka 15.06.10, 22:58
        a ja wsypuje otreby do mleka i wstawiam do mikrofalowki na 3 minuty i otreby
        gotowe !!
        • lili-2008 Re: owsianka 15.06.10, 23:22
          ja też otręby z mlekiem wstawiam do mikrofali:) a po zrobieniu dosypuję słodzik:)
          • malosia06 Re: owsianka 16.06.10, 09:59
            Wieczorem zalewa otręby przegotowaną chłodną wodą, rano zmieniam wodę, stawiam
            na mały palnik z płytką i gotuję na małym gazie. Kiedy są ugotowane, dolewam
            trochę wrzątku (zwykle już podczas gotowania) i już do miseczki wlewam mleko.
            Płatki owsiane zawierają fityniany, związki antyodżywcze, które utrudniają
            wchłanianie min. wapnia (ale także cynku, żelaza) wiążąc go w przewodzie
            pokarmowym w trudno rozpuszczalne sole a tym samym uniemożliwiają jego
            wykorzystanie przez organizm. Im więcej fitynianów w posiłku tym więcej wapnia
            niewykorzystanego. Moczenie zbóż (pszenicy, owsa, orkiszu, jęczmienia) powoduje
            wypłukiwanie fitynianów i przechodzenie ich do wody, a więc ważne aby nie
            gotować ich w tej samej wodzie w, której są moczone. Dodatkowo zakwaszona woda
            ułatwia przechodzenie fitynianów do wody czyli daje lepszy efekt pozbywania się ich.
      • monjan Re: owsianka 16.06.10, 10:43
        ja jeszcze posypuję cynamonem :)
    • czarnaksc Re: owsianka 16.06.10, 17:34
      czy ta owsianka nadaje sie w fazie uderzeniowej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka