14.11.12, 18:16

W religii katolickiej stale powtarza się rozumowanie - "podstawą zbawienia jest wiara w Boga!"
Rozumieć to można za jeden z warunków (podstawowych) dostania się do nieba. Wiara może być różnego poziomu, zawsze nie jest pełna tylko ma też wątpliwości co do samego istnienia Boga. Taką pełnie wiary, a nawet pewności, w istnienie Boga, ma szatan. On obcował z Bogiem jako archanioł i jego wierze człowiek mu nie dorówna. Jakoś nie chciał być z Bogiem w niebie, jakoś nie odpowiadało mu to, nie był szczęliwy, nie chciał tego zbawienia!
Jak to rozumieć?
Obserwuj wątek
    • soqrates Re: Zbawienie 14.11.12, 20:29
      kociak40 napisał:

>
      > "podstawą zbawienia jest wiara w Boga!"

Wiara dotyczy Jezusa.
      Wpisz sobie w wyszukiwarke wiara a wyskocza Ci tylko cytaty z Nowego Testamentu. Chodzi o wiare w Jezusa.

• kociak40 Re: Zbawienie 14.11.12, 20:50
        soqrates napisał:

> kociak40 napisał:
        >
        > >
        > > "podstawą zbawienia jest wiara w Boga!"
        >
        >
        > Wiara dotyczy Jezusa.
        > Wpisz sobie w wyszukiwarke wiara a wyskocza Ci tylko cytaty z Nowego Testamentu
        > . Chodzi o wiare w Jezusa.
        >
        Jeśli wiara ma dotyczyć tylko Jezusa, to w Boga mozna nie wierzyć? A ten szatan mając waiarę w istnienie Boga, nie wierzy w Jezusa? Wynka z tego, że jak szatan był jeszcze z Bogiem w niebie będąc archaniołem, to Jezusa tam nie było.
        • soqrates Re: Zbawienie 14.11.12, 21:01
          kociak40 napisał:
          > > > "podstawą zbawienia jest wiara w Boga!"

Odnioslem sie do tego, bo to nie jest prawda.
          Wpisz sobie w wyszukiwarke wiara a wyskocza Ci tylko cytaty z Nowego Testamentu. Przy zbawieniu chodzi o wiare w Jezusa jako syna Bozego.
          Kto wierzy w Jezusa ten musi tez wierzyc w Boga. Nie ma innej mozliwosci. Dlatego to co dalej piszesz nie ma sensu.

> >
          > Jeśli wiara ma dotyczyć tylko Jezusa, to w Boga mozna nie wierzyć? A ten szatan
          > mając waiarę w istnienie Boga, nie wierzy w Jezusa?
      • kolter-xl Re: Zbawienie 14.11.12, 21:43
        soqrates napisał:

> kociak40 napisał:
        >
        > >
        > > "podstawą zbawienia jest wiara w Boga!"
        >
        >
        > Wiara dotyczy Jezusa.
        > Wpisz sobie w wyszukiwarke wiara a wyskocza Ci tylko cytaty z Nowego Testamentu
        > . Chodzi o wiare w Jezusa.

Może wywal wyszukiwarkę a znajdziesz ze wiara w Boga poprzez czyn jego syna .

"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus"

" Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Jeżeli zaś nie - wierzcie przynajmniej ze względu na same dzieła. (12) Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, owszem, i większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca. (13) A o cokolwiek prosić będziecie w imię moje, to uczynię, aby Ojciec był otoczony chwałą w Synu."

" W odpowiedzi rzekł do niego Jezus: Jeśli Mnie kto miłuje, będzie zachowywał moją naukę, a Ojciec mój umiłuje go, i przyjdziemy do niego, i będziemy u niego przebywać. (24) Kto Mnie nie miłuje, ten nie zachowuje słów moich. A nauka, którą słyszycie, nie jest moja, ale Tego, który Mnie posłał, Ojca. "
        • kociak40 Re: Zbawienie 15.11.12, 00:11
          " Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. " - słowa Jezusa przytoczone w cytacie z NT.

Czyli pojęciowo tożsame, a nie oddzielny osobowy syn boży. Bóg nie może mieć syna, bo to ludzka własciwość przekazywania genów przez czas. Drugi Bóg nie może powstać z pierwszego Boga. Jak to jest?
          • kolter-xl Re: Zbawienie 15.11.12, 07:52
            kociak40 napisał:

> " Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. " - słowa Jezusa przytocz
            > one w cytacie z NT.
            >
            > Czyli pojęciowo tożsame, a nie oddzielny osobowy syn boży.

Akurat jest to jeden z najgłupszych dowodów na trynitaryzm , Jezus chce w ten sposób podkreślić swoje bardzo bliskie stosunki z ojcem oraz to ze w pełni wypełnia jego postanowienia.
            Gdyby ten cytat był dowodem na to ze Jezus jest bogiem synem to kim w takim razie byli uczniowie Jezusa o których modlił się Jezus , uczniami bogami ??

" aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno, aby świat uwierzył, żeś Ty Mnie posłał. "

>Bóg nie może mieć syna, bo to ludzka własciwość przekazywania genów przez czas.

No jak widać może , przecież jest wszechmogący smile

Drugi Bóg nie może
            > powstać z pierwszego Boga. Jak to jest?

Nie jest to pogląd chrześcijan ze Jezus był bogiem ,Wystarczy poczytać żeby widzieć podrzędną rolę Jezusa nawet już kiedy był niebie ;

" Wreszcie nastąpi koniec, gdy przekaże królowanie Bogu i Ojcu i gdy pokona wszelką Zwierzchność, Władzę i Moc. (25) Trzeba bowiem, ażeby królował, aż położy wszystkich nieprzyjaciół pod swoje stopy. (26) Jako ostatni wróg, zostanie pokonana śmierć. (27) Wszystko bowiem rzucił pod stopy Jego. Kiedy się mówi, że wszystko jest poddane, znaczy to, że z wyjątkiem Tego, który mu wszystko poddał. (28) A gdy już wszystko zostanie Mu poddane, wtedy i sam Syn zostanie poddany Temu, który Synowi poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkich."

Jak widać Jezus ma zostać poddany Ojcu , a on co zapewne zmartwi trynitarian ma być we wszystkich czyli trójcę rozszerza się tu do całego świata smile)).
            • alkoo3 Re: Zbawienie 15.11.12, 09:03
              W moim rozumieniu Bibli w chrzescijanstwie nie jest naistotniejsza wiara intelektualna.
              Wiara uznajaca lub nieuznajaca pewne dogmaty.
              To jest nasze rzymsko/ geckie dziedzictwo, ustalic pewna defincje czegos nastepnie po rzymsku stworzyc paragraf na to.
              Taki rozwoj by rowniez w kRK przez minione tysiaclecia.

Zydowskie spojerzenie jest tutaj bardziej otwarte. zostawia wiecej wolnosci niz rzymska teologia. Isc droga Jahwe to nie bawienie sie w teologie.

Dowcip zydowski (niesmieszny)
              Zyci kloca sie w obecnosci Rabina. Jeden przedsatwia swoja Argumentacje:
              Rabin mowi
              • kolter-xl Re: Zbawienie 15.11.12, 09:35
                alkoo3 napisał:

> W moim rozumieniu Bibli w chrzescijanstwie nie jest naistotniejsza wiara intele ktualna.

To fakt ; "W tej właśnie chwili Jezus rozradował się w Duchu Świętym i rzekł: Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom. Tak, Ojcze, gdyż takie było Twoje upodobanie."

> Wiara uznajaca lub nieuznajaca pewne dogmaty.

No ale te znane od wieków zapisane w piśmie czyli tzw natchnione.

> To jest nasze rzymsko/ geckie dziedzictwo, ustalic pewna defincje czegos nastepnie po rzymsku stworzyc paragraf na to.

No właśnie od kiedy nie rozumiejący istoty ewangelii Rzymianie i Grecy zaczęli zasilać nowo powstały kościół zaczął się kocioł , zwany katolicyzmem .

> Taki rozwoj by rowniez w kRK przez minione tysiaclecia.

No tak odrzucenie ewangelii i trwanie mimo wszystko budując sobie swoje nieewangeliczne tradycje .

Gdy Biblia mowi o madrosci my automatycznie myslimy o wiedzy, intelekcie.
                > Biblijna madrosc jest zas tym co czynimy. Bog jest bardzo praktyczny.

Mądrość boża to inny wymiar . Np Mądrością dla Żyda było poznać boga , dla Greka dowiedzieć się ile jest 2 x 2.

" Bo Pan rzeczywiście udziela mądrości, z ust Jego pochodzą roztropność i wiedza. (7) Zawsze jest gotów wspierać ludzi prawych i tarczą jest dla żyjących według sprawiedliwości. (8) On strzeże dróg sprawiedliwych i czuwa nad ścieżkami tych, co Go miłują. (9) Wtedy zrozumiesz, co to jest prawo i sprawiedliwość, prostota serca i uczciwość życia. (10) A mądrość zamieszka w twoim sercu i wiedza uszczęśliwi twą duszę. (11) Otoczy cię troską rozważną, roztropność będzie cię chronić!"

> Czesto w naszmy mysleniu o trojcy probujemy ja dzielic i myslec kto jest wiekszy i wazniejszy.

Ja tak nie myślę ja po prostu nie widzę czegoś takiego jak trójca w oficjalnym piśmie jaki to bóg skierował do ludzi ,biblii .

> W Bibli nie widze takich przemyslen.

Bo czegoś takiego tam nie ma jak trójca .

> Jezus , Jahwe i Duch Bozy nawzajem przekazuja sobie chwale i uznanie.

Raczej to Jezus za pomocą ducha robi na rzecz Jahwe , no czasem jest mowa o chwale jakiej udziela Jezus ale przecież musiał jakoś uwiarygodnić misję swojego rzecznika smile)

> Tak chyba mamy wierzyc.
                > W Chrzescijanstwie wazniejsze jest zycie niz teologia

Niestety ta teologia zniszczyła ten świeży powiew, Typy pokroju Augustyna tylko bardziej zamuliły i tak już mgliste nauczanie ówczesnego kościoła.

> Jak to ksiadz Twardowskiegoi pisal ".. "Wreszcie na samym końcu
                > zbaw teologów żeby nie pozjadali wszystkich świec i nie siedzieli po ciemku
                > nie bili róży po łapach
                > nie kroili ewangelii na plasterki (…wink....."

Czytałem wiele książek teologów katolickich i jedno wiem na 100 % to Ateiści !!!
                • kociak40 Re: Zbawienie 15.11.12, 20:22
                  "No jak widać może , przecież jest wszechmogący smile" - kolter-xl

Bóg wszechmogący. Zastanawiam się nad tym i pytam - "Jeśli jest wszechmogący, to czy Ciebie kolterze-xl mógłby zrobić Bogiem?". Jeśli może, a tego nie zrobi, to zaczyłoby, że boi się konkurencji!

• kolter-xl Re: Zbawienie 15.11.12, 20:51
                    kociak40 napisał:

> "No jak widać może , przecież jest wszechmogący smile" - kolter-xl
                    >
                    > Bóg wszechmogący. Zastanawiam się nad tym i pytam - "Jeśli jest wszechmogący, t
                    > o czy Ciebie kolterze-xl mógłby zrobić Bogiem?". Jeśli może, a tego nie zrobi,
                    > to zaczyłoby, że boi się konkurencji!

Mógłby ale jest łasy na pochwały sad(

" Ja, któremu na imię jest Jahwe, chwały mojej nie odstąpię innemu ani czci mojej bożkom."
                    • kociak40 Re: Zbawienie 17.11.12, 21:50
                      " Ja, któremu na imię jest Jahwe, chwały mojej nie odstąpię innemu ani czci mojej bożkom."
                      - kolter-xl

To Jahwe (tak łasy chwały dla siebie) stworzył ten ogrom Wszechświata z bilionami galaktyk aby odbierać wątpliwą chwałę od nielicznych ludzi na tej nieznaczącej planecie we Wszechświecie? Taki ogrom mądrości dla swojej próźności?
                      • kolter-xl Re: Zbawienie 18.11.12, 15:21
                        kociak40 napisał:

> " Ja, któremu na imię jest Jahwe, chwały mojej nie odstąpię innemu ani czci moj
                        > ej bożkom."
                        > - kolter-xl
                        >
                        > To Jahwe (tak łasy chwały dla siebie) stworzył ten ogrom Wszechświata z biliona
                        > mi galaktyk aby odbierać wątpliwą chwałę od nielicznych ludzi na tej nieznacząc
                        > ej planecie we Wszechświecie? Taki ogrom mądrości dla swojej próźności?

Przecież nie wiesz na ilu planetach owy Jahwe ma swoje agentury smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka