madrek76 08.06.07, 20:30 ata jest po 2 chemii, wyniki sa ok. ale stale ma potas ponizej normy. W szpitalu dostawał w kroplówce a i tak był ponizej normy, nieduzo ale jednak. Pzyjmuje aspargin stara sie jesc banany, pomidory, co jeszcze mozna zrobic? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emgoro Re: Ciagle spada potas 08.06.07, 22:04 Dobrym źródłem potasu są pomidory, ziemniaki, banany, pomarańcze, papryka, musztarda, gorczyca, śliwki suszone, rosół, sardynki w oliwie i podroby. Najwięcej naturalnego potasu jest w roślinach strączkowych a potem w orzechach i ziemniakach. Mimo wszystko naturalny potas jest najlepiej przyswajalny przez organizm człowieka. Można pod okiem lekarza i na jego zlecenie zastosować przepisywany na receptę "Kalipoz prolongatum" jest to lek zawierający jony potasu. Stosowany jest w stanach prowadzących do nadmiernej utraty jonów potasowych pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
madrek76 Re: Ciagle spada potas 10.06.07, 20:51 Witaj Robercie! Dzieki za wiadomość! Tata przyjmuje 3 razy dziennie Aspargin a wiec jony potasu+ magnezu. Je produkty które wymieniłes i mam nadzieje potas sie poprawi, teraz po 2 chemii pojawił sie problem ze sluzówka w jamie ustnej , pieczenie, zaczerwienienie. Pije simie lniane i dostał jakis zel do smarowania ale to słabo pomaga. Jutro chyba poprosze o Nestatyne d smarowania ktos mi mówił ze to pomaga. Dzieki raz jeszcze! Odpowiedz Link