2011

(18 wyników)
  • jak się mamy teraz rozliczać? obiło mi się o uszy, że przepisy w tej materii od tego roku się zmieniły Dotąd rozliczaliśmy się osobno, pracujemy oboje, dziećmi dzieliliśmy się po połowie (2 sztuki) A teraz jak małżeństwo? I czy to oznacza mniejszy zwrot podatku?
  • dostalam dzis pit 11 za 2011 rok, pit jest z jednej z firm w ktorych pracuje. Przychod to 6695, k.u. 667 a dochod 6028. Pobrana zaliczka to 224 zl. Tu mam pytanie - dlaczego tak malo, skoro stawka wznosi 18% ? Przepraszam za brak polskiej czcionki.
  • Witam, może ktoś wie jak to jest teraz z becikowym od 2011 , czy jest przyznawane tak jak wcześniej , słyszałam że od 2011 ma być zlikwidowane ale nigdzie nie moge sie doszukać tego. Może mamy które już urodziły w styczniu już się starały o nie? Pozdrawiam
  • Witam! Czy któraś z Was słyszała może o tym, że Komorowski ma zabrać becikowe od stycznia 2011 roku????.Nowy przepis mówi o tym że becikowe będzie się należeć tylko najbiedniejszym a nie wszystkim tak jak było do tej pory.Szkoda by było bo mam termin na 20 stycznia.Pozdrawiam cieplutko
  • Witam, Pracuje w dwóch miejscach na dwie różne umowy. Jestem zatrudniona na umowę zlecenie od 1.09.2010 w wymiarze 4 godzin tygodniowo. Umowa ta kończy się 31.03.2011 r. i mam odprowadzane z niej wszystkie składki. Mam również umowę o dzieło od 1.10.2010 do 20.06.2011 w wymiarze 3 godzin tygodniowo. Jak będzie wyglądała moja sytuacja z ubezpieczeniem zdrowotnym po 1.04.2011? Czy mam z tej umowy odcinane jakiekolwiek minimalne składki na ubezpieczenie? Czy mam starać się o zamianę tej umow...
  • drogie mamusie może macie doświadczenie, bądź stosowną wiedzę, bo nie wiem jak działać..... a więc: mój macierzyński kończy się lada dzień, nie mam narazie z kim zostawić maluszka więc chciałabym zarządzić urlop wypoczynkowy (którego uzbierało mi się ponad 60 dni); moje wątpliwości: 1. najpierw cytat .: Pracownica może po zakończeniu urlopu macierzyńskiego wrócić do pracy, skorzystać z urlopu wychowawczego bądź skorzystać z prawa, jakie daje jej art. 163 § 3 Kodeksu pracy i bezpośrednio...
  • Witam. Pierwsza umowa na 1,5 roku, druga na 2 lata kończy się 31.12.09. Czy jesli pracuje się 3,5 roku w jednej firmie to nadal kolejne umowy mogą być na czas określony??? I znowu 24 miesiące??? Tylko dlatego że działa ustawa antykryzysowa? Jesli tak to bardzo dziekuję, będe pracować 5.5 roku na czas określony??? Dziekuję za odpowiedź. Chcę sie tylko upewnić czy tak to działa bo dla zwykłego pracownika to wydaje sie to głupie, szalone i krzywdzące! Nigdy nie dostane tego kredyt...
  • W 2010 byłam na urlopie wychowawczym, po powrocie do końca 2010 pracowałam na obniżonym etacie ( 4 m-ce) . Od stycznia 2011 już pełny etat ale od 1 marca jestem na L4 ze względu na komplikacje ( jestem w ciąży). W styczniu i w lutym dostałam 100% swojej normalnej wypłaty. W marcu dostałam aneks o podwyżce obowiązującej od 1 stycznia 2011. Marcowa wypłata( cały m-c byłam na L4) była większa o tą podwyżkę ale teraz za kwiecień dostałam jakby 80% wynagrodzenia. Próbuje to ustalić z działem kad...
  • Moja sytuacja wygląda następująco: mam umowę do 30.06.2011r., planowany termin porodu to połowa stycznia 2011. Jeżeli urodzę w terminie to do pracy powinnam wrócić w połowie czerwca. Zakładam już jednak teraz, że nie mam czego szukać w obecnej firmie - pracodawca dał do zrozumienia, że mam iść na L4 bo mu blokuję miejsce pracy, gdyż w ciąży nie jestem dyspozycyjna w 100% (dla niego 100% to praca po 12 godzin dziennie za wynagrodzenie za 8) i oczywiście przyjął już kogoś na moje miejsce. Wiem...
  • Czy przepis chroniący młode matki przed zwolnieniem przy obniżeniu etatu dotyczy również te mamy które wykorzystały część ( np.rok) urlopu wychowawczego i chcą wrócić do pracy? Moja kadrowa powiedziała mi że ten przepis dotyczy tylko osób które rezygnują w ogóle z urlopu wychowawczego, innych on nie dotyczy. Jak to w końcu jest?
  • Witam. Jestem w ciąży. Przebywałam na zwolnieniu lekarskim od 20.12.2010r. do 30.01.2011r., a następnie od 23.02.2011r. do chwili obecnej. Od 01.09.2010r. dostałam podwyżkę i moje wynagrodzenie wzrosło do 2000 zł brutto, poprzednio od 01.06.2009 do 31.08.2010r. wynosiło 1483,62 zł brutto. Jakie miesiące powinien wziąć ZUS przy obliczaniu podstawy do wypłaty zasiłku chorobowego. Czy powinno być to od 01.12.2009 do 30.11.2010? Z tego co obliczyłam ZUS wziął pod uwagę miesiące, gdzie moje wyn...
  • Jestem młodą mamą na urlopie macierzyńskim. Planuję jednak wziąć jeszcze urlop wychowawczy, ale zanim to zrobię chciałabym wykorzystać w pracy zaległy urlop wypoczynkowy. Myślałam żeby wykorzystać tylko urlop z poprzedniego roku bo planuje wrócić do pracy w październiku i nie chce brać bieżącego urlopu. Dzwonilam do kadr i powiedzieli mi ze jak będę pisać podanie to o wychowawczy to muszę wykorzystać dwa urlopy. Mialyscie drogie mamy kiedyś taki przypadek?
  • Wykorzystuję zaległy i bieżący urlop po 182-dniowym zasilku chorobowym. Urlop mam wyliczony od 01.02.2011 r. do 30.04.2011 r. Zachorowała mi córka, lekarz chce wypisać mi zasiłek opiekuńczy. Mam pytanie jeżeli wezmę zwolnienie na dziecko np. do 15.02.2011 r. to: - po tej dacie dalej jestem na urlopie do 30.04.2011 r., - urlop przesuwa mi się o liczbę dni na zwolnieniu, - po zwolnieniu urlop przerywa się i muszę wypisać nowa kartę urlopową.
  • 4 stycznia kończy mi się urlop macierzyński, umowę o pracę mam do połowy sierpnia 2011. Jeżeli mam umowę do sierpnia 2011, to mogę wykorzystać cały urlop za 2011 rok, czy tylko część urlopu proporcjonalnie? Dziękuję za odpowiedź.
  • Witajcie. Proszę o podpowiedź co zrobić w tej sytuacji. W 2009 roku otrzymałam w drodze darowizny mieszkanie, które sprzedałam teraz, czyli po 2 latach posiadania. Pieniądze z mieszkania w całości przeznaczam na remont domu, w którym mieszkam. Wiem, że w takiej sytuacji nie zapłace podatku, ale muszę się rozliczyć jakoś. I teraz właśnie nie wiem jak. Bo wiem, że ponieważ jest to dochód to muszę w 2012 r wypełnić jakiś PIT za dochody w 2011 r ze sprzedaży nieruchomości. Ale jak mam udowodnić,...
  • Czy jeśli pójdę na macierzyński od 1 stycznia 2010, należy mi sie 26 dni urlopu wypoczynkowego za 2010 rok? Chciałabym wziąc po macierzyńskim np. pół roku wychowawczego. Jak wiadaomo, przed wychowawczym należy wybrac zaległy urlop. Czy będzie to urlop powiększony o 26 dni z 2010 roku, czy tylko zaległe dni z 2009? Z góry dziękuję:)
  • Witam Serdecznie. Mam pytanie odnośnie mojej sytuacji. Przebywam obecnie na urlopie macierzyńskim. Zamierzam złożyć wnioski o wykorzystanie urlopu wypoczynkowego za rok 2009 i 2010, oraz 2 dni opieki nad dzieckiem. Mam zamiar iść na urlop wychowawczy. Czy istnieje możliwość zwolnienia mnie w okresie urlopu wypoczynkowego lub w ostatnim dniu tego urlopu lub w dniu składania wniosku o urlop wychowawczy? Wiem, że pracodawca na pewno wręczy mi wypowiedzenie jak tylko pojawię się w pracy. Kolejn...
  • Witam, mam wyznaczony termin porodu na 13 sierpnia, jednak raczej są nikłe szanse, że dzidziuś urodzi się terminowo. Chciałabym do momentu urodzenia maleństwa wziąć zwolnienie od internisty, ponieważ od ginekologa dostałam tylko do wyznaczonego dnia porodu (po wyznaczonym terminie nie może mi już wystawić zwolnienia). Nie chcę iść na macierzyński od razu po wyznaczonym terminie, ponieważ zyskując co najmniej 2-3 dni zwolnienia, idąc na macierzyński np. od 16 sierpnia, mam szanse na uzyskanie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się