zdrowy

(12 wyniki)
  • Podoba mi sie odwrocenie proporcji: nie chudniemy dlatego, ze przez jakis czas (okres diety) jemy zdrowiej, lecz dlatego, ze po przestawieniu jedzenia na zdrowsze chudniemy jakby przy okazji, "mimo woli". Celem jest zdrowie, chudniecie milym efektem ubocznym. Organizm jakby z wdziecznosci zrzuca kilogramy - bo "nowy" pokarm sie latwiej trawi, bo wyrownujemy poziom cukru i koncza sie "hustawki". Czyli nie chudniemy dlatego, ze ograniczamy ilosc slodyczy, na ktore mamy i tak wieczna...
  • Czyli takie gdzie jeszcze uwazamy na ilosc (bo chcemy zmieniajac nawyki szczuplec), nie wymagaja one cudacznych umiejetnosci gotowania, sprzetow kuchennych, czasu...
  • Ja mieszkam teraz w Niemczech, pamietam jak pierwszy raz weszlam do Bio- laden. Szczeka mi opadla po kolana na widok tych cen, w Polsce zreszta tez nie jest tanio. A w praktyce wcale nie wychodze tak zle. Ziarna nie sa drogie,mak nie kupuje tylko miele sama. Generalnie staram sie nie kupowac duzo gotowych produktow, nawet bio (drogie...). Moze w lepszych czasach;) Tutaj ceny na bio-warzywa sa kilkukrotnie wyzsze niz na warzywa np. z Aldiego. Ale o ile kupuje sie swieze, na raz i ...
  • Uczymy sie utrzymywac wage, eksperymentowac, hodowac kielki, piec chleb, przygotowywac obiad dla rodziny albo przyjecie...
  • z racji mojego zawodu daleka jestem od generalizacji i wiary w jedna przyczyne czy scisle polaczenie wiedzy z dzialaniem, ale...CO SKLONILO WAS DO MYSLENIA O JEDZNIEU W KATEGORIACH "ZDROWE", EKOLOGICZNE, NIESZKODLIWE DLA SRODOWISKA...??? jakie wydarzenia towarzyszly temu przejsciu? a moze przechodzenie na "zdrowa", organiczna, fairtraid'owa strone jeszcze trwa? ja: choroba, alergie, stan skory od zawsze u mnie kojarzyl sie z tym co wkladam do buzi. ostatnio mialam poczatki tradz...
  • Wiadomo ze zdrowe przekaski sa gwarancja zdrowego samopoczucia i szczuplego wygladu. Moimi ulubionymi sa glownie jablka,ktore prawie zawsze mam u siebie w torbie oraz pudeleczko z orzeszkami czy suszonymi owocami(glownie morelami). Staram sie za czesto nie podgryzac, ale jako ze do chrupania mam pociag w szafce w kuchni mam caly zestaw chrupkich ciasteczek wielozbozowych, owsianych,pieczywa chrupkiego czy paluszkow z sezamem. Bardzo lubie rowniez doslodzic sie garscia rodzynek. Jed...
  • Skad czerpiecie wiedze o zdrowiu, zdrowym odzywianiu, stylu zycia i urodzie? Czytacie jakies magazyny, ksiazki na ten temat? Ja wiekszosc wiedzy wynioslam z czasopism. Oczywiscie nie wszystkie informacje sa sprawdzone i rzetelne, w zwiazku z czym naczytalam sie tez troszke glupotek. Ale duzo nauczylam i dowiedzialam sie z "Vity", "Samego zdrowia" (choc tam akurat kiedys zamieszczali strasznie idiotyczne diety), amerykanskiego magazynu "Fitness". Czytalam troche Tombaka, przeczytal...
  • Jak w temacie, czyli - odpoczynek. Nie mniej wazny dla zdrowego stylu zycia niz dieta i ruch. Zrelaksowane cialo i umysl to wiecej spokoju w mysleniu, i naturalniejsze podejscie do siebie i swiata :) Najbardziej doslownie rozumiany jako sen, najbardziej dowolnie - ? (tu uklon w Wasza strone, i zaproszenie do wpisywania pomyslow). Zbawienne efekty regularnego snu widac po kilku dniach , jaka szkoda ze nie wychodzi mi to na dluzej :/. Moje wlasne sposoby na relaks i wylaczenie sie, to...
  • Pod koniec stycznia zaczynam pracę za granicą i juz teraz zastanawiam się - co ja tam będę jadła? moja rodzicielka znając moje Zdrowe Nawyki ofiarowała się wysyłać paczki ze słoikami z przetworami, ale trochę samodzielności mi się przyda przecież;). moje pytanie więc - jak sobie radzicie z jedzeniem na Wyspach? a może ktoś z Was odżywia się Zdrowo w Oxford? z chęcią pogadałabym o tym z jakimś insiderem, bo mam mętlik informacyjny, np. w temacie "organic boxes delivery": czy się ...
  • No wlasnie, jakie macie doswiadczenia? Z mojej strony: im bardziej konsekwentnie zaczeam stosowac zdrowe nawyki tym mniejszy (teraz widac tylku przy "uszczypnieciu" skory, w mniejszej ilosci newralgicznych punktow). Zeby nie zafalszowywac wynikow i przechwalic zdrowej diety dodam jednak, ze rownie konsekwentnie uprawiam sport (bieganie i joge), pilling kawowy (1 x tydzien), natryski zimno-gorace i masaz (codziennie). Najsmieszniejsze jest uczucie, kiedy zdarza mi sie przeholowa...
  • Przegladajac dzis rano swoje stosy gazet natknelam sie na artykul poruszajacy problem ortoreksji,o ktorym, tak mi sie przynajmniej wydaje, malo jeszcze slychac w Polsce, a ktory zaczyna byc dosyc popularny np. w Anglii gdzie mieszkam. Czym jest ortoreksja? Termin orthorexia nervosa pochodzi z języka greckiego (od słów orto - prawidłowy, dobry i oreksis - pożądanie, apetyt), zaś po polsku definiowany jest jako obsesja na punkcie zdrowego żywienia. Ortorektycy, w przeciwieństwi...
  • Ubawilam sie po pachy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się